gondolta volna?

2018.09.27. 18:05

Simán megvarrta volna a ruháit a neandervölgyi ember

Jóval ügyesebb volt az ősember, mint eddig hitték: az erőteljes marokfogáson túl egészen finom műveleteket is el tudott végezni.

Representation of a Neanderthal woman dressed in a modern fashion (by Agnes b) at the Neanderthal exhibition at the Museum of Man in Paris. Representation d'une femme de Neandertal habillee de facon moderne (par Agnes b) a l'exposition Neandertal au musee de L'Homme a Paris.

Anatómiai leletek alapján megállapították, hogy a korai ember nagyon precízen volt képes használni a kezeit. Katerina Harvati, a Tübingeni Egyetem és Gerhard Hotz, a Bázeli Természettudományi Múzeum munkatársa vezetésével lemérték és kielemezték neandervölgyi emberektől származó kézcsontok úgynevezett entéziseit, vagyis azt a területet, ahol az inak és a szalagok a csontokhoz kapcsolódnak. Ezeket összehasonlították a Természettudományi Múzeum tulajdonában lévő, a bázeli kórházi temetőből származó csontvázakon lévő entézisekkel.

„Ebben az egyedülálló, a 19. századból származó gyűjteményben azonosított csontvázak vannak, az elhunytak életkörülményeire és foglalkozására vonatkozó információkkal” – mondta Hotz. A neandervölgyiek és a 19. századi emberek csontjainak összehasonlítása nyomán a szakemberek meg tudták állapítani, hogy

az előemberek mindennapjaik során főként erős markolófogást vagy finom, precíziós fogásokat végeztek, tehát a neandervölgyiek entézisei egy kovács vagy egy varrónő kézcsontja entéziseinek felelnek meg.

Az erőteljes fogásnál a kéz teljes belső felülete és az ujjak is bevetésre kerülnek, a finom fogásoknál a hüvelyk- és mutatóujj ujjbegye.

Az eredmények szerint a hat vizsgált neandervölgyi csontváz egyikén sem láthatóak olyan nyomok, amelyek főként az erőteljes fogás gyakorlására utalnának – írja közleményében az egyetem.

„A modern emberhez hasonlóan a neandervölgyiek kompetens eszközkészítők és -használók voltak, akik mindennapi tevékenységeik során precíz kéz- és ujjmozgásokat végeztek” – foglalta össze az eredményeket Harvati.

A neandervölgyi ember finommotoros képességeire már az eszközei is utalnak:

például olyan csonteszközöket alkalmazott szőrme megmunkálására, amelyek használatához precíz fogásra volt szükség.

Az eddig nem volt tisztázott, hogy ezek az eszközök mindennapjaik részei voltak-e, vagy csak elszigetelt esetekben használták őket.

A neandervölgyi ember 400-40 ezer évvel ezelőtt élt, a modern emberrel (Homo sapiens) párhuzamosan.

Borítókép: Mai ruhába öltöztetett, rekonstruált neandervölgyi asszony bábuja a párizsi antropológiai múzeum egyik tárlatán. A figura jól megmutatja, mennyit számít az öltözet.

FRANCK BESSIERE / HANS LUCAS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!