boltkórosok, figyelem!

2017.10.11. 14:57

A shoppingolás olyan, mint a szex

Azt mondják, a pénz nem boldogít. Ez bizonyára így is van, de valljuk be, nem kevés boldogságot okoz, ha telik az áhított cipőre, ruhára, plazmatévére vagy épp mosogatógépre. Sőt egy friss kutatás szerint döbbenetes az egyezés a szex és a vásárlás örömérzete között.

A felmérés során, amelyet a MyndPlaynevű cég végzett, első körben két csoportba osztották a vásárlókat: az egyik az úgynevezett „ihletett”, a másik pedig a plázacica elnevezést kapta – mint arról a thesun.co.uk beszámolt. 

Ugyanez a cég volt az, amelyik egyszer az EEG-t hívta segítségül, hogy az agy elektromos jeleinek tanulmányozásával mérjék meg az élvezet mértékét. Most pedig meg is találták a kapcsolatot a mániákus shoppingolók gamma agyhullámainak vizsgálatával a a vásárlás és az örömérzet között.

Mint az az összefoglalóból kiderül: az ihletetettek pusztán a válogatástól elélveztek, míg a plázacicák csak akkor, ha a kiszemelt ruha vagy cipő pont jó is volt rájuk. Az ihletettek közé tartozók 84 százaléka pedig a fizetésnél is átélte ugyanazt az örömöt. A MyndPlay kutatói szerint ez az érzés nagyjából megegyezik a szex okozta élménnyel vagy éppen egy F1-es versenyző célba érése során megtapasztalt eufóriával.

Azt sem rejtették véka alá, hogy az Egyesült Királyság vásárlóinak fele a plázacica csoportba tartozik, és noha ők is megtapasztalják a szexhez hasonlítható örömöt, az ihletettek shoppingorgazmusa tovább tart, mint a „cicusoké”.

És ez még nem minden: ötből négy plázás mentális fáradságot érez, amikor vásárol, és ez tízpercenként ráadásul emelkedik is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!