kilencezer rózsatő virágzik

2018.06.14. 17:17

Rózsaünnep várja a látogatókat az Esterházy-kastély kertjében szombaton

A fertőd-eszterházai kastélykertben a gyermekprogramok mellett furulyakoncert is lesz. Rossz idő esetén a programokat a kastélyban tartják meg.

Fertőd, 2015. június 10. A fertődi Esterházy-kastély megújult parkja 2015. június 10-én, az átadás napján. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Gyermekprogramokkal és furulyakoncerttel színesített rózsaünnepet tartanak szombaton a fertődi Esterházy-kastély rózsakertjében, ahol mintegy kilencezer tő rózsa virágzik ebben a hónapban – közölte az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft.

A 2015-ben megújult Cziráky Margit Rózsakertben májustól szeptemberig virágzik a rózsa, de júniusban a legszínpompásabb.

A Magyar Turisztikai Ügynökség nyári belföldi kampányának keretében szombaton 11 és 17 óra között furulyakoncerttel egybekötött szakmai vezetést tartanak, ahol a fertődi Joseph Haydn Zeneiskola két növendéke késő reneszánsz és barokk szerzők műveiből ad rövid koncertet a rózsakert pavilonja alatt. A programon előzetes regisztráció ellenében ingyenesen lehet részt venni.

Délután három órától a gyermekek múzeumpedagógiai foglalkozáson vehetnek részt, ahol különféle anyagokból rózsákat, ajtódíszeket készíthetnek, négy órától pedig a Maszk Bábszínház A furfangos csudadoktorok című műsorát tekinthetik meg.

Cziráky Margit grófnő – IV. Esterházy Miklós herceg felesége – 1908-ban álmodta meg és építtette az eredeti rózsakertet, amit felújítása után 2015 júniusban nyitották meg a látogatók előtt. Az eredeti kertből az egykori 220 méter hosszú, kereszt alakú lugasrendszer és a központi pavilon maradt meg, ami köré telepítették a rózsákat.

A rózsakert különlegessége, hogy a magyar nemesítésű rózsafajták eddigi közel legteljesebb gyűjteményeként őrzi és mutatja be egyebek mellett a nemzetközi hírű rózsanemesítő, Márk Gergely több mint háromszáz körüli, saját nemesítésű rózsafajtáját is.

Rossz idő esetén a külső helyszínekre meghirdetett programokat a kastély belső tereiben tartják meg.

Borítókép: MTI Fotó/ Krizsán Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!