Kreatív vigasz

2018.12.02. 08:00

Rossz kedve van? Süssön valamit!

A tudomány szerint nincs jobb ellenszere a rosszkedvnek, mint sürögni egy kicsit a konyhában.

Mature woman rolling Christmas cookie pastry at kitchen counter

Egy 2016-ban, a Journal of Positive Psychologyban publikált tanulmány szerint a mindennapos kreatív tevékenységek jó hatással vannak a jólétünkre – írja a Maszol, amely összegzi is a felmérés tanulságait.

A cikk felidézi: az új-zélandi Otagói Egyetem kutatói 638 egyetemistát kértek meg arra, hogy 13 napon keresztül jegyezzék fel, mit csináltak és milyen volt a lelkiállapotuk. A naplók elemzése után a szakértők megállapították:

a kreatív tevékenységek (sütés, főzés) miatt sokkal lelkesebbek, pozitívabbak voltak.

Ugyanígy a festés, kötés, kreatív írás jó hatással van a kedélyállapotunkra. Dr. Tamlin Conner, a kutatás vezetője elmondta a kreatív tevékenységek nemcsak az aznapi, hanem a másnapi lelkiállapotunkat is pozitívan befolyásolják.

Éppen ezért ajánlja, hogy naponta, munka után végezzünk valamilyen kreatív tevékenységet.

Nem muszáj mindennap sütni, főzni, barkácsolhatunk, festhetünk, színezhetünk, játszhatunk egy hangszeren. Az adventi készülődés számos kreatív lehetőséget ad, gondoljunk csak az adventi koszorú, kalendárium, karácsonyfadíszek készítésére.

Borítókép: illusztráció. Forrás: AFP / Bonfanti Diego / Cultura Creative

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!