Ha a Föld egy százfős falu, 50 ember alultáplált volna

2019.07.12. 08:15

Percenként sokkal többen: a népesedés világnapjával foglalkoztak Fehérváron

Megdöbbentő számokat, tényeket is hallhattunk egy csütörtöki, népesedés világnapja alkalmából rendezett konferencián.

Bokros Judit

A népesedési világnaphoz kapcsolódóan különféle foglalkozásokat is tartottak késő délutántól a gyerekeknek, szülőknek, majd felvonulás és flashmob vette kezdetét

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A július 11-ei népesedési világnap apropóján szinte az egész napot átfogó programsorozatot szervezett a Magyar Városkutató Intézet, a Prosperis Alba Kutatóközpont, a Kodolányi János Egyetem, a Székesfehérvári Család és KarrierPont, valamint a Titkok Háza Tudományos Élményközpont, az utóbbi helyszínen.

A délelőtti szakmai konferencia megnyitóján a bűvös számokra vonatkozóan elhangzott: 7,5 milliárdnál is több ember él már a Földön, ám ez a szám folyamatosan, szinte percenként változik, a születések számától függően. Így egy gyors körülbelüli számolást végezve 38 perc alatt több mint ötezer fővel nőtt a világ népessége.

A népesedési világnaphoz kapcsolódóan különféle foglalkozásokat is tartottak késő délutántól a gyerekeknek, szülőknek, majd felvonulás és flashmob vette kezdetét
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Molnár Tamás, az önkormányzat ifjúsági és civil ügyekért felelős tanácsnoka köszöntőjében elmondta: Fehérvár azért alapított saját kutatóközpontot, hogy az ott folyó munkának köszönhetően fel tudjanak készülni a jövő kihívásaira. Fontos tudni, hogyan néz ki a város jelenlegi népessége, s kutatni, milyen lehet majd a jövő társadalma. Domokos Tamás, a Kodolányi János Egyetem Fejlesztő Szociológia Kutatótanszékének tanszékvezetője Vajszínű árnyalat, avagy helyünk a demográfiai átmenetben címmel tartott gondolatébresztő elő­adást. Ebben a globális falu fogalmát használva érzékeltetett jelenlegi tényeket és várható változásokat a világ népessége kapcsán. Érdekes adat volt például, hogy az említett 7 milliárd ember fele csupán hét országban oszlik el. Ha pedig egy 100 fős falut veszünk alapként, akkor abban a népesség jelen állapota, arányai szerint 80 fő élne komfort nélküli házban és 50 alultáplált volna.

Azt is megtudhattuk: 2048-ra várhatóan 9 milliárd ember lesz a Földön, de lassul a növekedés.

A délelőtt során mások is tartottak előadásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában