esély a tanulásra

2019.06.06. 11:55

Ötven kerékpárt ajándékozott kárpátaljai családoknak a Katolikus Karitász

A bicikliket olyan diákok kapták, akik olyan településen élnek, ahol nincs magyar iskola, óvoda, ezért vasárnapi iskolába járnak.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Jacek Chabraszewski

Ötven kerékpárt ajándékozott kárpátaljai családoknak a Katolikus Karitász, hogy segítse a közlekedést – közölte a szervezet országos igazgatója csütörtökön az M1 aktuális csatorna és a Kossuth rádió közös műsorblokkjában.

Écsy Gábor azt mondta, a bicikliket olyan diákok kapták, akik olyan településen élnek, ahol nincs magyar iskola, óvoda, ezért vasárnapi iskolába járnak, hogy gyakorolhassák a magyar nyelvet.

A kerékpárokat egy németországi partnerszervezet gyűjti össze, hozza rendbe, hogy aztán a Karitász el tudja juttatni a leginkább rászorulókhoz. Idén a bicikliket ötven – az összetartozás napja alkalmából szervezett ünnepségekre Magyarországra érkezett – kárpátaljai magyar gyerek segítségével juttatták át a határon – ismertette.

Kitért arra is, a szervezet másfél éve orvosmisszió keretében 12-13 alkalommal szűrővizsgálatokkal is segít olyan kárpátaljai településeken, ahol nincsen egészségügyi ellátás, vagy az nehezen megközelíthető.

Az önkéntesek segítségével a gyerekeknek rendszeres szűrővizsgálatokat tartanak, a felnőtteknek vérnyomást, vércukorszintet mérnek és nőgyógyászati szűréseket végeznek – tette hozzá.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!