Figyeljünk az egészségünkre!

2019.10.27. 09:55

Öt jel, hogy túl sok cukrot eszünk

Egyértelműen jelzi a testünk, ha túlságosan sok cukrot viszünk be a szervezetünkbe. Vegyük észre az intő jeleket, és ha a következő „tüneteket” tapasztaljuk, csökkentsük le a cukorbevitelt!

Forrás: Shutterstock

1. Pattanásos bőr

Több tanulmány is bizonyítja, hogy a cukor növeli a hormonok – különösen az androgének – termelését, ami gyulladt, pattanásos bőrt idézhet elő az állon és a száj környékén. Ha már régóta küzdünk hasonló problémával, egy időre száműzzük a cukrot az étrendedből, így valószínűleg a pattanások is hamarosan eltűnnek – tanácsolja a mindmegette.hu gasztroportál.

2. Állandó rosszkedv

Néhány tanulmány összefüggésbe hozta a cukrot a depresszióval. A cukor ugyanis megzavarja az agyunkban található neurotranszmittereket, amelyek a hangulatért felelnek. Különösen a szerotoninszintünket, vagyis a boldogsághormonjankat befolyásolja, így simán előfordulhat, hogy hosszútávon levertnek és gyengének érezzük magunkat tőle.

3. Nem elég édesek a gyümölcsök

Ha túl sok cukrot eszünk, megváltozik az ízlelőbimbóink érzékelése. Egy tál eper önmagában is édes, de ha előtte jó néhány cukros édességet felfalunk, akkor egyszerűen nem érezzük elég édesnek.

4. Vacsora után kívánjuk az édességet

Minél több cukrot eszünk, annál jobban vágyunk rá. Ha előfordult, hogy például vacsi után párszor nassoltunk valamit, a testünk hozzászokik az érzéshez, és minden este igényelni kezdi a cukrot – ez pedig hosszútávon nagyon egészségtelen.

5. Nincs kedvünk sportolni

A cukortól szuperkönnyen felszaladhatnak a pluszkilók, ráadásul a fizikai aktivitást is lecsökkenti. Az Illinois-i Egyetem kutatásai kimutatták, hogy azok az egerek, amelyek 18 százalékkal több cukrot ettek az átlagosnál, 20 százalékkal kevesebbet mozogtak, mint azok az egerek, amelyeknél nem emelték meg a cukorbevitelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!