kínai ritkaság

2018.10.15. 15:10

Olyan jól sikerült a víztisztítás, hogy egy százmillió éves medúzafaj is visszatért

Egy ritka édesvízi medúzát figyeltek meg a kutatók a közép-kínai Hupej tartománybeli Tancsiangkou vízgyűjtő medencében, ami azt jelzi, hogy a vízminőség javítását célzó erőfeszítések meghozták a gyümölcsüket a térségben.

A cleaner works on a boat in the green water of a lake covered by blue-green algae near the People's Hospital in Shaoxing city, east China's Zhejiang province, 28 July 2017. High temperature, dry weather and water contamination aggravated the blue-green algae in Shaoxing city, east China's Zhejiang province, 28 July 2017.

Kung Tantan, a folyók állapotát vizsgáló helyi kutatóintézet munkatársa a vízminőséget ellenőrizve bukkant rá múlt hónapban a különleges medúzára, amely a szakemberek szerint már több mint 100 millió éve jelen lehet a bolygónkon.

„A medúza úgy festett, mint egy pitypang a vízben”

- idézte fel a kutató, hozzátéve, hogy azonnal tudta, hogy egy különleges teremtménnyel van dolga.

Az intézet egy másik munkatársa, Huang Csou szerint

az édesvízi medúzák mindössze 11 típusát sikerült eddig felfedezni, közülük kilencet Kínában.

„Az édesvízi medúzák rendkívül érzékenyek a környezetükre és súlyosan veszélyeztetettek. Kizárólag tiszta vízben élnek” – mondta a szakember.

Az elmúlt években a helyi hatóságok komoly erőfeszítéseket tettek a vízgyűjtő megfelelő vízminőségének biztosításáért. A szakértők szerint a medúzák megjelenése azt jelzi, hogy az intézkedések nem voltak hiába valóak.

Borítókép: tisztítják a vizet Kínában

AFP / Imaginechina / Li ruichang

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!