figyelmeztetés

2020.02.14. 07:02

Növelheti a rák kockázatát ez a túlsúly elleni gyógyszer

Az amerikai szövetségi gyógyszerhatóság arra szólította fel az embereket, hogy azonnal hagyják abba a szer szedését.

Forrás: Shutterstock

Önként kivonja az amerikai piacról az Egyesült Államokban Belviq márkanéven forgalmazott, a túlsúly gyógyszeres kezelésére rendelt lorcaserin nevű gyógyszert japán gyártója, az Eisai, miután a szövetségi gyógyszerhatóság (FDA) arra figyelmeztetett, hogy a szer növelheti a rák kialakulásának kockázatát – jelentették be.

Az FDA arra szólította fel az embereket, hogy azonnal hagyják abba a szer szedését, semmisítsék meg a még megmaradt pirulákat, és forduljanak orvosukhoz, hogy milyen más szert szedjenek helyette. A hatóság az orvosokat is arra utasította, hogy szólítsák fel betegeiket, hagyják abba a lorcaserin szedését.

Az Eisai a gyógyszer visszavonásának bejelentésével egy időben ugyanakkor azt is tudatta, hogy nem ért egyet azzal, ahogy az amerikai hatóságok a lorcaserin kutatási adatait értelmezik, és kitart amellett, hogy a szer előnyei jelentősen meghaladják a potenciális kockázatokat.

A Belviqet 2012-ben engedélyezték az amerikai hatóságok.

Ez volt az első olyan szer, amely hatékonynak bizonyult a túlsúly gyógyszeres kezelésében anélkül, hogy szív- és érrendszeri problémák jelentkeztek volna.

Ezt egy ötéves, 12 ezer páciens bevonásával készített felmérés eredményei bizonyítják, amelyet az Eisainak kellett elvégeznie cserébe a szer engedélyeztetéséért. Az adatok elemzése során az amerikai hatóságok viszont arra lettek figyelmesek, hogy a kutatásban részt vevők 7,7 százalékánál az évek során valamilyen rákos megbetegedést diagnosztizáltak, míg a placebóval kezelt kontrollcsoportnál ez az arány 7,1 százalék volt. Az FDA szerint a Belviqkel kezelt embereknél hasnyálmirigy-, vastagbél- és végbél-, valamint tüdőrák fordult elő sűrűbben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!