WHO

2018.09.12. 09:43

Növekszik a várható élettartam, ha kicsit visszaveszünk

Emelkedett az európaiak várható élettartama, de az Európa-szerte egyenlőtlenül elért haladást kockázati tényezők veszélyeztetik, így a dohányzás, az alkoholfogyasztás és az elhízás – derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális hivatalának szerdán közzétett jelentéséből. A hivatalnak 53 tagországa van.

A háromévente közzétett jelentés szerint 2015-ben a várható élettartam Európában átlagosan 77,9 év volt, több mint egy évvel több, mint 2010-ben volt. Ugyanakkor

kirívóan nagy különbség van a várható legmagasabb és a legalacsonyabb élettartam között: Luxemburgban 83,1 év, míg Moldovában 71,6 év.

A várható élettartam emelkedésében elért haladás egyenlőtlen az országok között és azokon belül, így a nemek és a generációk között is – közölte Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális irodájának igazgatója.

A nőknek magasabb a várható élettartama, jóllehet a különbség 6,6 évre csökkent a férfiakhoz képest.

Az európai nők átlagosan 81 évig élnek, míg a férfiak 74,5-ig. Franciaországban a nők a 86 évet is megérhetik, míg Oroszországban a férfiak átlagosan csak 65 évig élnek.

A WHO európai régiójának tagországai 2012-ben hat célt tűztek ki 2020-ig, köztük az idő előtti halálozási arány csökkentését, a várható élettartam növelését, valamint az egészségügyhöz való egyetemes hozzáférés elősegítését.

Az elemzés szerint egyebek között a dohányzás, az alkoholfogyasztás és az elhízás azok az életmóddal összefüggő kockázati tényezők, amelyek visszájára fordíthatják az elért haladást.

A európai egészségügyi jelentés szerint csökkent a szív- és érrendszeri betegségek, a rák, a cukorbetegség és légúti megbetegedések miatti idő előtti halálozások száma.

A jelentés azonban felhívta a figyelmet, hogy Európában dohányoznak a legtöbben a WHO hat régiójában. 2013-ban a 15 év fölötti európaiak nagyjából 29 százaléka dohányzott. Görögországban és Szerbiában több mint 40 százalék volt ez az arány, míg Üzbegisztánban csak 13.

A felnőttek alkoholfogyasztás is Európában a legmagasabb a világon,

2014-ben nagyjából 8,5 liter tiszta alkohol jutott átlagosan egy főre. Litvániában isznak a legtöbbet, ott átlagosan fejenként 15 liter tiszta alkoholt fogyasztottak a négy évvel ezelőtti adatok szerint, míg Macedóniában az egy főre jutó tiszta alkohol 1,1 liter volt.

2016-ban Európa lakosságának csaknem 59 százaléka volt túlsúlyos, 23 százaléka pedig súlyosan elhízott.

A WHO-jelentés megjegyezte, hogy javult az oltási arány a gyerekek körében, de mivel az idén többször felütötte a fejét a kanyaró, a 41 ezret is meghaladta a megbetegedések száma, és ezért növelni kell a vakcinázási arányt.

Borítókép: illusztráció

Shutterstock / wavebreakmedia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!