Nem árt vigyázni!

2020.10.06. 10:01

Nem minden szerves anyagból lesz jó komposzt

A kerti komposztáló egész évben termékeny táptalajt biztosít a növények számára, az alábbi hulladékokat viszont jobb kihagyni a kupacból.

Forrás: Shutterstock

Hús és tejtermékek

A romlott tejtermék és a hús ugyan lebomlik, ám szaga nemcsak hogy kellemetlen, de odavonzza a patkányokat és a legyeket, ráadásul kiváló táptalaj az ártalmas baktériumok számára – figyelmeztet a Vasárnap Reggel hétvégi magazin cikke.

Főzőolaj

Azon túl, hogy a szaga odacsalogatja az állatokat, az olaj lelassítja a bomlási folyamatokat, és megváltoztatja a komposzt nedvességtartalmát. A készülő komposztunk így könnyen tönkremehet, később pedig nem tudja majd megfelelően táplálni vele a növényeket.

Citrushéj, fokhagyma

Egy-két narancs héjával és néhány gerezd fokhagymával még elbír a komposzt, azonban csínján kell vele bánni. Több kilónyi citrusos gyümölcs vagy hagyma már károsíthatja a jó baktériumokat és elijesztheti a gilisztákat, amelyek kulcsfontosságúak a megfelelő bomlási folyamatok szempontjából.

Tea- és kávéfilter

A teafüvet és a zaccot önmagában nyugodtan komposztálhatja, a filterek szövete viszont olyan szintetikus rostokat tartalmazhat, amelyek nehezen bomlanak le. Így ha teheti, mindenképp bontsa ki a filtereket, mielőtt rádobná a halomra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!