élet

2018.05.04. 08:41

Naponta nagyjából tízezer liter levegőt lélegzünk be

Ezért is fontos, hogy harcoljunk az évente hétmillió ember halálát követelő légszennyezettség ellen.

Forrás: shutterstock

Fotó: shutterstock

Az emberi károsanyag-kibocsátás – az ipari tevékenység, a közlekedés, a fűtés – fontos tényező a légszennyezettség tekintetében

- mondta a Pulmonológiai Klinika igazgatóhelyettese az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

Müller Veronikát azzal kapcsolatban kérdezték, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán megjelent tanulmánya szerint világszerte évente hétmillióan halnak meg a légszennyezettség miatt. A szakember azt mondta: azért is jó, hogy megjelent ez a tanulmány, mert ebben a témában társadalmi felelősségvállalásra van szükség.

Ha van rá mód, a közlekedésben olyan eszközöket kell választani, amelyeknek kisebb a károsanyag-kibocsátásuk, és fontos a megfelelő tüzelőanyag megválasztása is – tette hozzá.

Müller Veronika felhívta a figyelmet arra, hogy a légszennyezettség leginkább a fejlődő országokban jelent problémát, kiemelten Indiában és Kínában. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy bár a Kárpát-medence sokszor védő hatású, néha meg tud ragadni itt a szennyezett levegő, ami hozzájárulhat az egészségkárosodáshoz. A légszennyezettség sok betegség, például tüdő-, szív- vagy agyi betegségek kialakulásához is hozzájárulhat.

Egy ember naponta nagyjából 10 ezer liter levegőt lélegez be, sportolás során még ennél is többet. Ezért is fontos, hogy a sportolók olyan helyet válasszanak, ahol jó a levegő minősége

- nyilatkozta a szakértő.

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock / fizkes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!