5 lépés

2018.09.16. 14:47

Mutatjuk, hogy mi a szaftos hamburgerhús titka

Milyen a jó fűszer? Milyen húst használjunk a hamburgerhez? Kell -e bele vesefaggyú? Jó, ha pihentetjük a húst?

Forrás: Shutterstock.com

Íme néhány bevált tipp a mindmegette.hu jóvoltából, amelyeknek köszönhetően tökéletes lesz a hamburgerhús.

Hús kiválasztás

A hamburger akkor a legjobb, ha a hús szaftos és omlós marad. A legideálisabb, ha a 20%-os zsírtartalmú marhahúst választunk, de ha ez – mondjuk a diétánk miatt – nekünk túlságosan zsíros, akkor megpróbálkozhatunk a 10%-os verzióval is. A legjobb burger marhából készül, de próbálkozhatunk sertéssel, vagy báránnyal is.

Ha maradunk a marhánál, akkor válasszuk lapockát, vagy hátszínt. Sokan tanácsolják a vesefaggyút használatát is, amit, ha hozzáadunk a húshoz, akkor ízesebb lesz, és nem esik szét sütésnél. Ezt azonban csak néhány hentesnél találjuk meg, ha úgy döntünk, hogy használjuk, akkor 3:1 arányban (darált marha, vesefaggyú) tegyük ezt.

Fűszerezés

A fűszerezésnél számos hozzávaló kombinációját használhatjuk:

  • finomra vágott újhagyma, esetleg salotta
  • zúzott fokhagyma
  • őrölt kömény
  • csilipor
  • fajita fűszer
  • mustár
  • frissen vágott fűszernövény
  • őrölt fekete bors
  • ketchup
  • Az olaszok általában fokhagymát, petrezselymet és reszelt parmezánt tesznek a húsba. A marokkói hamburger bárányból készül, amit friss korianderrel, őrölt köménnyel és harissa pasztával ízesítenek. A spanyolok a füstölt fűszerpaprikát szórják a húsba, amihez még apróra kockázott chorizot is adnak.

    Formázás

    Ez kétkezi munka lesz! Jól dolgozzuk össze a húst és a fűszereket a kezünkkel, és formázzunk belőlük egészen lapos korongokat. Inkább legyenek nagyobbak a husik, hiszen a sütés közben összemennek. Ne felejtsük el, hogy nem fasírtot, hanem burgert készítünk!

    Csak formázás után, közvetlenül sütés előtt szórjuk meg sóval a húst, így az nem fog kiszáradni!

    Pihentetés

    A húst hagyjuk pihenni legalább 1 órát a sütés előtt. Így nem fognak szétesni, és jobban összeérnek az ízek.

    Sütés

    Akár serpenyőt, akár grillt használunk, magas hőfokon 5-6 percig, közepesen pedig 8-9 percig érdemes sütni a hús mindkét oldalát. Fontos, hogy ne maradjon belül rózsaszín.

     

    Borítókép: Illusztráció

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!