tesztüzem

2019.06.21. 16:17

Mostantól drónok segítik a vízimentőket a Balatonnál

Alpha, Bravo és Charlie a kutatáshoz és a mentéshez is tevékenyen hozzájárulnak majd.

Tihany, 2019. június 21. Egy felderítõ mentõdrónnal megtalált fuldoklót mentenek ki a vítzimentõk a Balatonból a mentési bemutatón Tihanynál 2019. június 21-én. MTI/Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

A Balaton a legbiztonságosabb európai tó, ami nagy összefogás eredménye, a drónflotta pedig segít abban, hogy ez így is maradjon – mondta Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke az esemény tihanyi sajtótájékoztatóján.

Az elnök elárulta, hogy az Alpha és Bravo névre keresztelt drónok a felderítésben, kutatásban segítik munkájukat, míg

a Charlie névre hallgató szállítódrón egy automatikusan felfújódó mentőeszközt szállít magával, s annak vízre dobásával segít a bajba jutottakon.

Bagyó Sándor elmondta, hogy idén húszéves szakszolgálatuk kétezer embernek ad munkát egy szezonban, tavaly több mint 3600 esetben végeztek mentést, míg mentőhajóikra százszor volt szükség.

Vízben fölfújódó mentőpárnát szállítani képes mentődrón (k) és felderítődrón (elöl) a vízimentők mentési bemutatóján Tihanynál
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A drónokat a Magyar Telekom biztosítja a szakszolgálatnak. Szabó Béla, a cég márka- és lakossági kommunikációs igazgatója jelezte, hogy a nyári időszak tesztüzem lesz.

Ha az eszközök beválnak, továbbiak üzembe állítása várható

- tette hozzá.

A drónok a tó közepéig képesek berepülni, akár óránkénti 70 kilométeres sebességgel is, így jelentősen rövidülhet a mentésig eltelő idő. A keresődrónokon normál és hőkamera van, utóbbi miatt szürkületkor és este is kiválóan használhatók, illetve az eszközökön keresztül a vízimentők kommunikálni is tudnak a bajba jutottakkal, utasításokat tudnak nekik adni a mentőhajó megérkezéséig – ismertették a sajtótájékoztatón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!