megelőzés

2019.02.22. 16:48

Mintegy ötvenezer középfeszültségű oszlop vált madárbaráttá Magyarországon

Az NKM Áramhálózati Kft. folyamatosan figyelemmel kíséri azt, hogy mely területeken, milyen módon tudja élhetőbbé tenni a madarak élőterületét.

Forrás: Shutterstock

Az elmúlt évtizedekben mintegy ötvenezer középfeszültségű oszlop vált madárbaráttá Magyarországon a Nemzeti Közművek Zrt. (NKM) jóvoltából, valamint a vállalat munkatársai Békéscsabán egy gólyafészket is áthelyeztek annak érdekében, hogy a madarak biztonságosabb körülmények között élhessenek a területen.

A vállalat közleménye szerint a fészek áthelyezését egy magánszemély kezdeményezte, a munkavégzés a Körös-Maros Nemzeti Park szakmai felügyelete mellett történt. A fészket egy emelőkosaras daru segítségével sértetlenül sikerült leemelni és áthelyezni a szemben lévő, fészektartóval ellátott oszlopra.

A gólyapár korábbi otthonául szolgáló kisfeszültségű hálózati oszlopra felkerült egy beszállásgátló szerkezet, ami megakadályozza, hogy a visszatérő madarak újra azt válasszák lakhelyül, így jó esély van arra, hogy a közeli oszlopra elhelyezett sértetlen fészket elfogadják majd a hamarosan érkező gólyák és a költési időszak nyugalomban telik számukra.

Az NKM Áramhálózati Kft. folyamatosan figyelemmel kíséri azt, hogy mely területeken, milyen módon tudja élhetőbbé tenni a madarak élőterületét. A tavalyi évben a Pusztaszeri Tájvédelmi körzetben például földkábelre cserélték a légvezeték egy részét, hogy megóvják a madarakat az áramütéstől.

A földkábel telepítési eljárás során a szakemberek figyelembe vették az élőhely adottságait és annak védelmét. A munka a termő- és altalaj elkülönítésével, a visszatöltés során pedig a talajrétegenként történő tömörítésével történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!