vízbiztonság

2018.08.19. 21:29

Milyen eszközökkel szoktathatjuk a gyereket vízhez?

Gyönyörű színek, vidám minták jellemzik a mai úszógumikat, karúszókat és mellényeket, de nem minden gyerkőc szereti.

A legtöbb kisgyerek imádja a vizet, és azonnal saját közegeként viselkedik benne. Persze ez attól is függ, hogy mit lát otthon a szüleitől. Az idősebb generáció még viszonylag ritkán, és a negyvenes-ötvenesek is jóformán csak nyaranta találkoztak vízzel, így sokan nem tudnak úszni, nincs vízbiztonságuk, és gyakran félnek is a víztől.

Mattesz Csilla úszóedző és -oktató több, mint 20 éve foglalkozik babákkal és gyerekekkel. Az ő segítségével kereste a választ a likebalaton.hu, hogy vajon a gyönyörű és változatos formákban kapható úszógumik és egyéb kiegészítők segítik a kicsiket a vízben, vagy inkább hátráltatják az úszástanulásban őket?

Az úgynevezett fej úszógumi használatakor a kicsi nyaka körül van a levegővel teli tömlő. Nem kell megijedni, nem fuldokolnak a babák, hanem nagyon élvezik, hogy szabadon mozoghatnak. Különösen azok a kicsik, akik egyébként is járnak babaúszásra, így nem ismeretlen számukra a víz közege.

Kefejezetten kisbabáknak, totyogósoknak készültek a beülős úszógumik. Ezekből nem tudnak alul sem kicsúszni a kicsik. A kialakításuk olyan, hogy a vízi játékoknak is legyen helye, sőt vannak testvéreknek is megfelelő tandem vagy más néven páros úszógumik is. A babák kényelme mindennél fontosabb, így árnyékolóval és egyéb extrákkal felszerelt úszógumik közül is válogathatunk.

A karúszók egy újabb generációja a három részből álló szett. Az úszómellényt úgy tervezték, hogy két különálló részből (úszóöv és a két karúszó) álljon, így a gyerek tudásszintje szerint variálható.

Az úszómellényt (fenti kép) sokszor összekeverik a mentőmellénnyel (alsó fotó), ám teljesen más a funkciójuk. Az úszómellény az “úszáshoz” fürdőzéshez való, míg a mentőmellényt a hajókázáshoz, csónakázáshoz, vízibiciklizéshez adjuk a gyerekre.

Egy viszonylag új formája a karúszóknak a három-három polisztirol tárcsából álló készlet, melyek számát a gyerek úszástudásának megfelelően csökkenthetjük, majd el is hagyhatjuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!