szálló por

2018.06.23. 11:18

Milliók halnak meg évente a levegő szennyezettsége miatt

A városok világszerte küzdenek a gyors urbanizációval együtt járó akut kihívásokkal, úgy mint a megfelelő szállás és infrastruktúra biztosítása az egyre növekvő népesség számára, a városi terjeszkedés környezeti hatásaival való megbirkózás és a katasztrófákkal szembeni sebezhetőség csökkentése.

Forrás: Shutterstock

Mintegy 4,2 millió ember halálát okozta világszerte a környezeti levegőszennyezettség 2016-ban – derült ki egy friss ENSZ-jelentésből.

„2016-ban a világ városi lakosságának 91 százaléka szívott olyan levegőt, amely nem felelt meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) levegőminőségi irányelveinek a – 2,5 mikron részecskeátmérőjű – szálló por határértékére vonatkozóan”

- olvasta ki az MTI az ENSZ New York-i székhelyén kiadott, fenntartható fejlesztési célokról szóló 2018-as jelentéséből (Sustainable Development Goals Report).

A dokumentum szerint a városi lakosság több mint fele a biztonságosnál legalább 2,5-ször magasabb mértékű légszennyezettségnek volt kitéve az érintett időszakban.

Noha arányaiban nézve 2000 és 2014 között 28,4 százalékról 22,8 százalékra csökkent a globális városi lakosság nyomornegyedekben élő része, az itt élők tényleges száma azonban 807 millióról 883 millió főre növekedett a vizsgált időszakban.

A szálló por azoknak a levegőben eloszlott finomszemcsés szilárd vagy folyékony halmazállapotú anyagoknak a gyűjtőneve, amelyek apró méretüknél fogva képesek mélyen behatolni a tüdőbe, különböző légzőszervi megbetegedéseket okozva, mint például az asztma vagy a tüdőrák, és legyengíteni az immunrendszert. Egyik legfőbb forrása a közlekedés, de a gyár- és fűtőtelepek is jelentős hatással vannak az emberek egészségére.

A szálló port a részecskék átmérője szerint csoportosítják: a 100 mikronnál kisebb szemcsék belélegezhetőek, de ezek nem jutnak mélyre a légutakban. A 10 mikronnál kisebbek túljutnak a garaton, a 4 mikron alattiak pedig bejutnak a tüdőbe, míg a 2,5 mikronnál kisebbek már egyáltalán nem, vagy nehezen ürülnek ki a tüdőből.

Borítókép: Illusztráció

Fotos593 / Shutterstock.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!