egészség

2018.03.19. 17:41

Miért egyen több céklát?

Hét remek érvünk is van rá.

A cékla az egyik legegészségesebb zöldség. Tele van antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal, sok vasat, kalciumot, magnéziumot tartalmaz, bővelkedik vitaminokban. Sokan csak savanyúság formájában fogyasztják, de kiváló grillezve húsok mellé köretnek, vagy salátába nyersen lereszelve, a frissen facsart céklalé pedig egyenesen kincset ér. Még nem győztük meg? Akkor olvassa tovább a Mindmegette érveit a cékla mellett!

1. SEGÍT A RÁK MEGELŐZÉSÉBEN

A cékla színe a piros pigmenteknek köszönhető, amelyek betacianin néven ismertek. Egyes kutatások szerint a betacianin védelmet nyújt bizonyos rákfajták, a máj-, a vastagbél és a bőrrák ellen.

2. MÉREGTELENÍTŐ ÉS ZSÍRÉGETŐ HATÁSA VAN

A cékla erős májtisztító hatással bír, a máj pedig az egyik legfontosabb szerv a méregtelenítéshez. A cékla erősíti a bélrendszert is, a benne lévő betain pedig segíti a zsírok lebontását, ezért zsírégető hatása is van. Ha sárgarépával és uborkával fogyasztjuk, még inkább segít a zsírt lebontani.

3. VÉRNYOMÁSCSÖKKENTŐ HATÁSA VAN

A cékla nitrátban gazdag. Az emberi szervezetben a nitrát nitrogén-oxiddá alakul, amely segít kitágítani az ereket. 2-2,5 deci céklalé fogyasztása órákra rendbe teheti a vérnyomást.

4. JAVÍTJA AZ ÁLLÓKÉPESSÉGET

A cékla magas nitrát tartalmának jótékony hatását edzés közben is érezheti, ugyanis a zöldség javítja a test oxigén felhasználását, edzés közben később érzi fáradtnak magát. A cékla a regenerálódást is segíti.

5. KIVÁLÓ BŐRPROBLÉMÁKRA

A cékla C-vitaminban gazdag, ennek köszönhetően hatékonyan felveheti a harcot egy pohár céklalével a pigmentációk és különböző bőrfoltok ellen. Igyon meg naponta egy pohár céklalevet és tapasztalni fogja a változást!

6. GYULLADÁSCSÖKKENTŐ HATÁSA VAN

A cékla a betain tartalamának köszönhetően hatékony gyulladáscsökkentő is. Megvédi a sejteket, a belső szerveket, rendszeres fogyasztása betegség megelőző hatással is bír.

7. VÉRSZEGÉNYSÉG ELLEN IS GYÓGYSZER

Ha valakinek alacsony a hemoglobin szintje, akkor ajánlatos céklát fogyasztania. A céklának magas a vas-és a folsav tartalma, ami jótékony hatással van a vérképzésre. Ráadásul a szervezet a könnyebben veszi fel a céklából a vasat, mint más növényből.

Borítókép: Pixabay

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!