Ország-világ

2020.07.23. 09:46

Túlsúlyos turisták miatt reformálják meg a velencei gondolázást

A korábbinál kevesebb utast szállíthatnak egyszerre a velencei gondolások az ágazatra vonatkozó új szabályozás alapján.

(FILES) In this file photo taken on June 12, 2020 gondoliers go with customers for a gondola ride on a canal in Venice as the country eases its lockdown aimed at curbing the spread of the COVID-19 infection, caused by the novel coronavirus. - Venice is reducing the number of tourists its gondolas can carry, because so many are overweight they dangerously lower the boats in the water, a gondolier association told AFP July 22, 2020. The city of canals is cutting the number of passengers allowed to board from six at a time to five, to stop water dangerously slopping over the sides of the famous slim vessels. (Photo by ANDREA PATTARO / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Andrea Pattaro

A szigorítást azzal indokolják, hogy

egyre több a túlsúlyos turista, ami megnehezíti a karcsú csónakok irányítását, ráadásul a motoros hajók is mind nagyobb hullámokat vernek a lagúnákban.

A július elején elfogadott új szabályzat szerint az eddigi hat helyett csak öt utas szállhat fel egyszerre egy hagyományos gondolára, de kevesebb – 14 helyett 12 – utast vehetnek fel a nagyobb, a Canal Grandén az átkelést biztosító önkormányzati gondolák is.

A velencei gondolások szövetségének volt elnöke, Roberto Luppi szerint az intézkedés nem a gondolások hasznának növelését, kizárólag a turisták biztonságát szolgálja. Mindamellett

egy óra gondolázás jelenleg 160 euróba kerül, és minél kevesebben szállhatnak fel egy hajóra, annál több gondolásnak jut munka.

A szövetség és az önkormányzat között létrejött új paktum további kedvezményeket is biztosít az ősi velencei mesterség művelőinek: az eddigi 433-ról 440-re növelik a gondolásoknak maximálisan kiadható engedélyek számát, és eltörlik az elméleti vizsgát azok számára, akik igazolni tudják, hogy legalább négy év szakmai gyakorlattal rendelkeznek a családi vállalkozásnál.

A gondolázás hagyományosan apáról fiúra szálló szakma Velencében.

Az elmélet vizsga eltörlésével a feltörekvő fiatal hajósok 150 óra elméleti leckét spórolhatnak meg.

Az elméleti vizsga eltörlése bírálatokat váltott ki, mert sokak szerint a gondolások szövetsége ezzel csak még jobban körülbástyázza magát, kirekesztve a jól fizető szakmából a kívülállókat. A gondolaengedélyek kiadásáról maga a szövetség dönt.

A velencei gondolások olyanok, mint a muránói üvegek: vagy itt születtek, vagy hamisak.

A gondolásokra vonatkozó új előírások nem a kiváltságaik, hanem a város kultúrájának és hagyományának védelmét szolgálják – jelentette ki a gondolások szövetségének jelenlegi elnöke, Andrea Balbi.

A kedvezményekért cserébe a gondolások vállalták, hogy pontosan betartják a jellegzetes formaruhára vonatkozó aprólékos szabályozást, farmernadrág vagy edzőcipő viselése szigorúan tilos.

A gondolák kiszorítottak minden más hajótípust Velencében a középkorban. Egyes adatok szerint a velencei köztársaság fénykorában körülbelül 10 ezer gondola működött a lagúnák városában. A hajók nagyságát és sajátos formáját a 18. század óta törvény szabja meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!