2018-ban

2019.02.07. 22:25

Megháromszorozódott a kanyarós betegek száma Európában

Tavaly 72 ember halt bele a betegségbe a kontinensen.

Ungvár, 2018. február 1. Kislány kanyaró elleni védõoltást kap az egyik háziorvosi rendelõben a kárpátaljai Ungváron 2018. február 1-jén. Január végén nyolcezer adag, a veszélyes, fertõzõ betegség elleni oltóanyagot adott át a magyar kormány humanitárius gyorssegélyként több mint 100 millió forint értékben Grezsa István, Kárpátaljáért felelõs kormánybiztos Ungváron az Ukrán Vöröskereszt Kárpátalja megyei szervezetének. MTI Fotó: Nemes János

Forrás: MTI

Fotó: Nemes János

Megháromszorozódott a kanyarós esetek száma Európában 2018-ban az azt megelőző évhez képest – derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) regionális irodája által csütörtökön közzétett adatokból.

E szerint tavaly 82 596 kanyarós esetet jegyeztek fel, amely az elmúlt évtized legnagyobb száma a kanyarós megbetegedéseket illetően, ráadásul a „rekord” már az év első felében megdőlt, miképp arra a WHO figyelmeztetett egy augusztusi jelentésében. A kanyaróvírussal fertőzöttek száma ötszöröse a 2016-ban feljegyzettnek, amikor is az évszázad legalacsonyabb számát jegyezték fel a kanyarós eseteket illetően az európai kontinensen. Tavaly 72 ember halt bele a betegségbe Európában, az esetek 61 százaléka igényelt kórházi ellátást.

Az esetek több mint felét Ukrajnában jegyezték fel, szám szerint 53 218-at. Ezt követte Szerbia 5076 és Izrael 2919 esettel. Utánuk Franciaország, Olaszország, Oroszország, Georgia, Görögország, Albánia és Románia következik csökkenő sorrendben a legfertőzöttebb országok „tízes listáján”, amely az esetek 92 százalékát teszi ki.

A WHO koppenhágai székhelyű regionális irodája által kidolgozott jelentés hangsúlyozta, hogy soha nem oltottak még be ennyi gyereket a kanyaró ellen, mintegy 90 százalékos lefedettséggel, a betegség elleni védőoltás második dózisából.

Az előremenetel azonban egyenlőtlen volt az országok között és azokon belül, védtelenül hagyva a fertőzöttségre fogékony emberek egy növekvő számú csoportját. A WHO ezért sürgeti az európai országokat, hogy hozzon intézkedéseket azokon a helyeken és a lakosság azon körében, ahol „immunizációs rés tátong”.

„A 2018-as kép világossá teszi, hogy az immunizációs ráták növelésének jelenlegi üteme elégtelen lesz a kanyaró terjedésének megfékezéséhez. Bár az adatok magas lefedettséget mutatnak regionális szinten, szintén tükrözik a fertőzöttek és halottak rekordszámát” – mondta Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális irodájának igazgatója.

Borítókép: Kislány kanyaró elleni védőoltást kap az egyik háziorvosi rendelőben a kárpátaljai Ungváron 2018. február 1-jén. Január végén nyolcezer adag oltóanyagot adott át a magyar kormány humanitárius gyorssegélyként több mint 100 millió forint értékben az Ukrán Vöröskereszt Kárpátalja megyei szervezetének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!