Járvány

2020.03.23. 10:48

Meddig tárolhatók a különböző élelmiszerek a hűtőben?

A vírus miatt megjelent vásárlási láz miatt nem árt tisztában lenni azzal, melyik élelmiszer, mennyi ideig áll el a hűtőben.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Andrey_Popov

A koronavírus-járvány miatt sokan féktelen vásárlásba kezdtek, ami az élelmiszereket illeti. Ezért fontos tisztában lenni azzal, hogy egyes alapanyagok meddig tárolhatók. A húst, a halat, a tejtermékeket és a tojást is a hűtőben kell tárolni nyersen és főzve egyaránt, egyes zöldségeket és gyümölcsöket pedig a kamrában is tarthatunk. Az Origo sorra vette, mennyi ideig tárolhatók az egyes élelmiszerek a hűtőszekrényben.

Hús, baromfi, hal

Hús és baromfi – 1-2 nap

Bacon, sütve – 4-5 nap

Felbontott felvágott – 3-5 nap

Darált hús – 1 nap

Sült hal – 3-4 nap

Nyers hal – 1-2 nap

Gyümölcsök és zöldségek

Főtt zöldségek – 3-5 nap

Nyers sárgarépa, zeller, fehérrépa – 2-3 hét a hűtő zöldséges rekeszében

Nyers uborka, paradicsom, paprika – 1 hét a hűtő zöldséges rekeszében

Alma – 1-2 hónap hűvös, száraz helyen

Avokádó – 3-5 nap

Banán – maximum 5 nap

Burgonya – 3-5 hét, száraz, hűvös helyen

Hagyma – 1-2 hét, száraz, hűvös helyen

Tojás és tejtermékek

Tej – felbontás után 3 napig fogyasztható

Sajt bontatlanul – akár egy hónapig is eláll

Bontott krémsajt – 4-5 nap

Friss tojás a héjában – 4-5 hét

Keményre főtt tojás – 1 hét

Túró, tejföl – 4-5 nap

Joghurt – még 1-2 napig fogyasztható a lejárati dátum után

Vaj – körülbelül 1 hónap

Egyéb alapanyagok

Savanyúság – 1-2 év

Ketchup – 9-10 hónap

Majonéz – 2-3 hónap

Babkonzervek – 2-3 év

Konzerv levesek – 3-5 év

Száraz tészta – 1 év

Rizs – 4-5 év

Ha a készletünk tele van romlandó alapanyagokkal, akkor érdemes lefagyasztani őket (ha fagyaszthatók). Általános szabály, hogy a legtöbb élelmiszer 9 hónaptól 1 éven keresztül tárolható a fagyasztóban, de ez persze függ magától az alapanyagtól is.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!