Papírok

2019.12.18. 15:00

Meddig őrizze meg a dokumentumokat?

 A hivatalos papírok nagy részét csak gyűjtögetjük, gyűjtögetjük, aztán amikor kell, pont azt nem találjuk, amelyikre szükség lenne.

Forrás: Shutterstock

A életünk során felhalmozott papírok egy részét életünk végéig meg kell tartani, de van olyan, amelyet néhány évnél tovább nem kell tárolgatnunk. Most a Vasárnap Reggel legutóbbi számában kapunk segítséget, hogy mit, meddig őrizgessünk.

A számlákat, nyugtákat, garancialeveleket három évig célszerű megőrizni.

Azonban az értékes tárgyak számláit érdemes tovább megtartani, mert a későbbi biztosítási ügyekben (betörés, lopás stb.) ez megkönnyíti az ügyintézést.

A garancialeveleket addig tárolja, amíg a garancia, a jótállás tart.

A jogosítványt, személyi igazolványt, útlevelet, születési anyakönyvi kivonatot, a családtagok halotti bizonyítványát soha nem szabad kidobni.

A házasságot és válást igazoló hivatalos iratokat szintén életünk végéig meg kell őrizni, függetlenül attól, hogy mondjuk meddig tartott a házasság.

A különböző biztosítási kötvényeket, módosításokat addig kell megtartani, amíg élő szerződése van az adott biztosítóval. Ha biztosítót vált, vagy megszünteti a nem kötelező biztosítást, akkor a papírokat ki lehet dobni. Amennyiben kifizetés történik a biztosítás alapján – pl. életbiztosítást – akkor az adóbevallás elkészítéséig mindenképpen tartsa meg a bizonylatokat.

Az iskolai végzettséget bizonyító iratokat mindig meg kell tartani, ezekre ugyanis még a nyugdíj kiszámításakor is szükség lehet.

Albérlet esetén a szerződést, a befizetési igazolásokat stb. addig célszerű megőrizni, amíg az adott házban él, illetve kiköltözés esetén addig, amíg vissza nem kapja a kauciót.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!