különbségek

2018.01.17. 08:00

Máshogy jár a dzsesszzongoristák agya

A klasszikus zenészekkel ellentétben ők fel vannak készülve az improvizációra.

Máshogy jár a dzsesszzongoristák és máshogy a klasszikus zenét játszó zongoristák agya: különböző agyi folyamatok játszódnak le náluk, amikor zongoráznak, még akkor is, ha ugyanazt a darabot játsszák.

A zenélés különböző képességek bonyolult összjátéka, amely tükröződik az agyi struktúrákban is. A lipcsei Max Planck Intézet munkatársai felismerték, hogy ezek a képességek sokkal kifinomultabban mutatkoznak meg az agyban, mint azt eddig feltételezték. Az eredmények – melyeket 30 profi zongorista megfigyelésével kaptak – segíthetnek annak megismerésében, milyen univerzális folyamatok játszódnak le zenélés közben.

Keith Jarrett világhírű dzsesszzongoristát egyszer arról kérdezték, elképzelhetőnek tartja-e, hogy egy koncerten klasszikus zenét és dzsesszt is játsszon.

„Nem, szerintem az őrület lenne. A rendszer mindkét irányban különböző kapcsolókörökből épül fel”

- idézte hétfőn a zenész válaszát az intézet, amelynek kutatói most felfedezték, hogy e mögött idegtudományi magyarázat állhat. A tudósok szerint az ok az lehet, hogy a két zenei stílus más képességeket követel meg a zenésztől.

„Zongorázás közben az agyban különböző folyamatok zajlanak, amelyek megnehezítik a váltást egy másik zenei stílusra”

- mondta Daniela Sammler, a tanulmány vezetője.

Lényeges különbség a mozgás tervezése zongorázás közben. Elméletileg stílusirányzattól függetlenül a zongoristának tudnia kell, melyik billentyűt melyik ujjal nyomja le. Zenei irányzatonként eltérő azonban ennek a két lépésnek a súlyozása. A klasszikus zenét játszók a második lépésre, a hogyanra koncentrálnak. Számukra az fontos, hogy egy darabot technikailag kifogástalanul és nagy személyes kifejezőerővel adják vissza.

A dzsesszzenészek elsősorban a „mit”-re koncentrálnak: fel vannak készülve arra, hogy improvizáljanak és játékukat meglepő harmóniákhoz igazítsák.

„A dzsesszzongoristáknak a harmóniák tervezésében gyakorolt flexibilitása az agyukban is megmutatkozik zongorázás közben”

- emelte ki Roberta Bianco, a tanulmány fő szerzője.

Borítókép: Wikimedia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!