Kincs-kutatás

2021.03.11. 15:00

Magyarország dobogós helyen áll a nők lehetőségeit vizsgáló európai rangsorban

Magyarország a második helyen áll Finnországgal azon a listán, amely a nők lehetőségeit vizsgálta az Európai Unió 27 országában, illetve az Egyesült Királyságban – közölte a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs) saját elemzése alapján.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A nemzetközi adatbázisokat összevető lista első helyén Svédország áll, Franciaország és Bulgária a harmadik a Kincs rangsorában.

Az index öt területen – a munka, a képzettség, az egészség, a szülés és a közéleti befolyás vonatkozásában – összesen húsz változóval vizsgálta a nők lehetőségeit.

A munkaerőpiaci lehetőségek területén Magyarország az élmezőnybe tartozik; nálunk az ötödik legalacsonyabb a női munkanélküliség és a jövedelmi szegénység kockázatának kitett nők aránya Európában – írták.

A gyermekvállaláshoz kapcsolódó lehetőségek terén megegyező pontszámokkal a visegrádi négyek (V4: Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország) mellett Franciaország, Horvátország és Bulgária áll az első helyen.

A nők közéleti szerepvállalásáról egyebek mellett azt írták: hat olyan ország is van, ahol 20 százalék alatti a női miniszterek aránya, Magyarországon ez az adat 21,4 százalék. A vezető beosztásban dolgozó nők aránya négy országban magasabb, mint 40 százalék, Magyarország a 39,4 százalékos értékkel a hatodik legjobb helyen áll a listán – közölte a Kincs.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!