Szezon

2017.10.18. 12:57

Lekvárt, sajtot és sok mást is készíthetünk a birsből

Nagyanyáink a szekrény tetejére téve illatosítónak használták a birsalmát, vagy birsalmasajtot készítettek belőle. A modern háziasszonyok salátának, levesnek, kompótnak és köretként is tálalják. Ismét egyre divatosabb ez a csodálatos gyümölcs.

Azt mondják a vidéki emberek, ahol a szőlő megterem, ott a birs is jól érzi magát. Szőlőültetvényekkel tele van az ország, ennek ellenére birsből csupán egy-egy fát ültetnek az emberek – mutat rá a teol.hu alábbi cikke.

– A nagymamám így ősz tájékán mindig készített birsalmasajtot és -lekvárt – mondja Simon Éva. – Pár évvel ezelőtt arra kértem kertész férjemet, mi is vásároljunk pár birsfát a kertünkbe. Így is történt, a fáink – nyolc is van belőlük – már négyévesek, és mindegyik tele van gyümölccsel – meséli az asszony, akinek szomszédjai is csodájára járnak a bő termésnek. Elárulja: minden tavasszal megtrágyázzák a fák környékét, bizonyára azért lettek ilyen szépek. – Most, hogy én is nagymama lettem, örömmel készítem el az idei karácsonyra a birsalmasajtot – teszi hozzá Éva.

A birsalmasajt receptje

A birsalmákat tisztára mossuk, erre nagyszerű eszköz a körömkefe. Kivágjuk a hibás részeket, majd egészben feltesszük főni a gyümölcsöt annyi vízben, amennyi ellepi. A főzési idő körülbelül 30 perc. Amikor puhára főtt, eltávolítjuk a nem kívánt részeket, magházat, azután összeturmixoljuk, majd újra feltesszük főni a cukorral (1 kg péphez 70 dkg cukrot számolunk, de függ attól is, mennyire érett a birs), és legalább negyedóráig lassú tűzön főzzük. Ha azt szeretnénk, hogy keményebb legyen a sajtunk, nem árt, ha zselésítő port is teszünk bele. Az aromája és a színe miatt tehetünk bele egy evőkanál citromlevet, fahéjat is. A sűrű masszát nem túl forrón fóliával kibélelt őzgerincformába öntjük, és hagyjuk dermedni legalább egy napot. A formából kiborítva sütőpapírra tesszük, hagyjuk szikkadni, amíg ki nem szárad, közben megforgatjuk. Alufóliába csomagolva jó ideig eláll.

A birsalma és birskörte világos húsa nyersen általában kevésbé élvezhető, megfőzve vagy megsütve azonban sötétrózsaszínes lesz, és isteni finom. A birs olajos héja általában nagyon vastag, cserébe viszont nagyon kellemes illata van. Nagyanyáink régen a szekrény tetején tartották lakásillatosító gyanánt. A birs hűvös helyen hónapokig eláll.

A növény a meleg éghajlatot kedveli: eredeti termőterületein, Iránban és Örményországban vadbirset is találunk. A négy–hat méteresre növő fa rózsaszínes virágait májusban és júniusban hozza, levelei sötétzöldek. A gyümölcs szeptemberben, októberben érik, de némely fajokat novemberben, decemberben szüretelnek. A világon mintegy kétszáz faj ismert. Hazánkban legismertebb a bereczki, a leskováci és a konstantinápolyi birs.

Az almával és a körtével megegyező a szénhidráttartalma, viszont C-vitaminban gazdagabb. Pektint és csersavat is bőven tartalmaz. A pektin a héjában és a magházában található, ettől keményedik meg a birsalmasajt, tehát ha ezt szeretnénk készíteni, ne hámozzuk a birset, mondja Simon Éva.

A birsnek számos kiváló élettani hatása van. Pektintartalmának köszönhetően leköti a méreganyagokat. Ízületi fájdalmakban szenvedők egyenek mindennap birset. A gyümölcs levéből készült főzet nyákoldó, nyugtató hatású. Emésztési problémák esetén is jól használható. Don Quijote Sancho Panza gyomorrontását is birssel javasolta gyógyítani. A birs termékenységi szimbólum, a görög mitológiában is szerepel.

(Borítókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!