Járvány

2021.02.09. 09:13

Középiskolai kvízjáték indul a védőoltásokról

„Legyél Te is hírvivő!” címmel országos online kvízjátékot hirdetnek az ELTE Biológiai Intézetének munkatársai középiskolás diákok és tanáraik számára a modern biológiai módszerek alkalmazásával fejlesztett oltóanyagok felhasználása mellett.

Budapest, 2021. február 8. Oltáshoz készíti elõ egy nõvér a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját az egészségügyi dolgozók oltásán Budapesten, a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikájának szakrendelõjében kialakított oltóponton 2020. február 8-án. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A verseny február 9-től február 12-ig tart, a szervezők az ELTE TTK Biológia Intézet honlapján mindennap közzétesznek egy-egy kérdéssort a koronavírussal kapcsolatban, amelyre várják a középiskolás diákok válaszait. A játék végén a legtöbb pontot elérő versenyzők között értékes nyereményeket sorsolnak ki.

A védőoltások (vakcinák) előállítása és hatékony felhasználása a biológia tudomány egyik legnagyobb sikere.

A passzív vagy az aktív immunizálás elmélete és gyakorlata teljesen természetes biológiai folyamatokon alapszik, és a kutatók mára olyan módszereket, valamint ezek biztonságát ellenőrző eljárásokat fejlesztettek, amikkel az életmentő védőoltások kockázatait elenyésző mértékűre csökkentették – olvasható az ELTE honlapján közzétett felhívásban.

„Szakmai kötelességünk hangsúlyozni, hogy a megfelelően ellenőrzött és dokumentált készítmények hatékonyságának tagadása hatalmas károkat okozhat (...). A Legyél Te is hírvivő! kampányunkban a fiatalokhoz és tanáraikhoz fordulunk.

Az ő nyitottságukban bízunk, hogy nem csak megértik és elfogadják a modern biológia eredményeit, hanem biológiai tudásukban megerősödve meggyőzik szüleiket és nagyszüleiket a védőoltások hasznosságáról és hatékonyságáról” – hívják fel a figyelmet a kezdeményezők.

A közlés szerint február végére elkészül egy általános iskolai és gimnáziumi tanároknak szánt oktatási segédanyag is, ami lehetővé teszi, hogy a koronavírussal kapcsolatos ismeretek megjelenjenek a biológia mindennapi oktatásában.

Borítókép: oltáshoz készíti elő egy nővér a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját az egészségügyi dolgozók oltásán Budapesten, a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikájának szakrendelőjében kialakított oltóponton 2020. február 8-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!