tudomány

2018.11.02. 13:39

Kockázatos lehet, ha sűrűn követik egymást a terhességek

Legalább egy évnek kell eltelnie a szülés és egy újabb várandóság között egy kanadai tanulmány szerint.

„Kutatásunk megállapította, hogy a baba és az anya számára is kockázatos, ha sűrűn követik egymást a terhességek” – mondta Laura Schummers, a kanadai British Columbia-i Egyetem kutatója, a tanulmány fő szerzője.

„Különösen fontos az információ az idősebb nők számára, mivel ők hajlamosabbak kisebb szünetet tartani két várandósság között, gyakran tudatosan” – emelte ki a szakértő.

A Jama Internal Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány elkészítéséhez több mint 123 ezer kanadai nő mintegy 148 ezer terhességének adatait elemezték.

A szülésük után kevesebb mint hat hónap alatt ismét gyermeket váró, 35 év feletti váró nők 1,2 százaléka súlyos komplikációkat szenvedett, vagy bizonyos esetekben a szülés előtt, közben vagy nem sokkal utána meghalt.

Egy legalább 18 hónapos szünet esetében a kockázat 0,5 százalékra csökken.

A fiatalabb, 20-34 év közötti nők esetében nincs ez a megnövekedett kockázat, de esetükben a túl hamar bekövetkező újabb terhesség során növekszik a koraszülés lehetősége.

A kutatás nem vizsgálta a komplikációk okait. A tanulmány szerint azok a nők, akik kevesebb mint fél éven belül ismét megfogantak, főként alacsonyabb jövedelműek lakta környezetből származtak, kevésbé törődtek a terhesgondozással és hajlamosak voltak a várandósság alatti dohányzásra.

A tanulmány ugyanakkor még így is korábbi gyermekvállalásra ösztönzi azokat a nőket, akik további gyerekeket szeretnének: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2005-ben ugyanis még azt ajánlotta, hogy a következő terhességgel ajánlott 24 hónapot várni.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!