Kalifa Himalája Expedíció 2018 – Sisapangma

2018.05.06. 18:54

Klein Dávid már a csúcsmászásra készül, társát eltűntek nyilvánították

A hegymászó csapat jelenleg pihen, Dávid barátját, Boyan Petrovot nem találják.

A Kalifa Himalája Expedíció 2018 – Sisapangma a tervek szerint halad: Klein Dávid egy 6000 méteres és két 6400 méteres magasságban eltöltött éjszaka után befejezettnek tekinti az akklimatizációját.

Stratégiai döntésük szerint Dávid és olasz hegymászó társai, Sebastiano Valentini és Mario Vielmo úgynevezett „mély pihenőre” vonulnak vissza az alaptáborhoz képest oxigéndús környezetben, 4350 méteren fekvő Tingribe. Ezután, amint kedvező időjárási ablak nyílik, megkezdik a csúcsmászást.

Dávid, bár motivált és készen áll a csúcsmászásra, nincs könnyű helyzetben, hiszen a Sisapangma alaptáborába április 20-án még velük együtt érkező Boyan Petrovot a mai napon eltűntnek nyilvánították. A bolgár hegymászó is részt vett azon a 2016-os Annapurna-expedíción, melyen Dávid első magyarként mászta meg a hegyet oxigénpalack használata nélkül. Azonban Boyan idén úgy döntött, hogy külön utakon jár és szólóban próbálkozik a Sisapangma 8027 méteres főcsúcsának elérésével.

Dávid beszámolója szerint a 10 megmászott nyolcezrest maga mögött tudó bolgár hegymászó április 29-én indult el a Sisapangma főcsúcsa felé.

Május 3-án, az alaptáborból távcsövön keresztül szinte biztosan őt látták mozogni a 3-as tábor magasságában (7200 – 7400 méter), a Dávidék által is megcélzott „Inaki útvonal” traverzének vége felé.

Május 5-én, egy ukrán és három serpa mászó elérték a 3-as tábort, ahol megtalálták Boyan félig nyitott sátrát, benne a hálózsákjával. A nagy szél teleszórta a sátrat hóval.

Dávid a hírek alapján értesítette Boyan Petrov feleségét a kialakult helyzetről, majd az ottani összekötőtisztet is, a hivatalos eltűnési folyamat elindításához.

Boyan Petrov az egyik legkiválóbb bolgár hegymászó, tíz nyolcezer méter feletti csúcsot mászott meg, mindet pótlólagos oxigén használata nélkül. Az idei tavaszi mászószezonra a Sisapangma főcsúcsának elérése mellett más céljai is voltak, feltehetően ezért indult el a csúcs felé az erős szél és a folyamatos havazás ellenére. Dávid és olasz mászótársai éppen az aggasztó időjárási körülmények miatt fordultak vissza, amikor Boyan elindult.

A kialakult helyzet ellenére Dávid bizakodó, véleménye szerint még nem kell a legrosszabbra gondolnunk:

“Bár a helyzet valóban nagyon aggasztó, azonban ezen a ponton még semmi esetre sem szabad végleges következtetést levonni. Több olyan esetet ismerünk (például Reinhold Messner – Nanga Parbat), amikor a mászó jelentős késéssel, esetleg más útvonalon leereszkedve került elő. Ezt most sem szabad még kizárni.”

– erősíti meg Dávid, aki régóta ismeri a bolgár hegymászót, jó barátok.

Borítókép: Klein Dávid (zöld pólóban) és hegymászó társai, mellette Boyan

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!