környezetszennyezés

2019.09.11. 22:45

Kíméletlenül megmutatja a műhold az amazonasi erdőtüzek hatását

A katasztrófa hatása messze túlmutat azon a területen, ahol az erdők égnek.

Firefighters try to control a fire near Charagua, Bolivia, in the border with Paraguay, south of the Amazon basin, on August 29, 2019. - Fires have destroyed 1.2 million hectares of forest and grasslands in Bolivia this year, the government said on Wednesday, although environmentalists claim the true figure is much greater. The news comes after leftist President Evo Morales suspended his re-election campaign on Monday to direct the government's response to a growing environmental disaster in the Bolivian portion of the Amazon rainforest, where wildfires have been raging since May. (Photo by AIZAR RALDES / AFP)

Forrás: AIZAR RALDES / AFP

Az amazóniai erdőtüzek miatt a levegő légszennyezettségének növekedését rögzítették azok a műholdas felvételek, melyeket az Európai Űrügynökség tett közzé hétfőn.

A térképeken látható, hogy augusztusban megnövekedett a szennyezőanyagok mennyisége a korábbi hónaphoz képest, amikor kevesebb tűz pusztított a térségben.

Az Európai Űrügynökség közlése szerint a tüzek miatt a légkörbe került az Amazonas esőerdeiben tárolódott szén-dioxid, aminek nagy valószínűséggel hatása van a globális klímára és egészségre.

Az erdő tovább ég, annak ellenére, hogy Jair Bolsonaro brazil elnök az elmúlt hónapban a földterületek megtisztítását célzó tüzekre hatvan napos tilalmat hirdetett.

A Brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet adatai szerint az ország teljes területén fellángolt tüzek száma idén már meghaladta a százezret, amely 45 százalékkal több, mint az elmúlt év ugyanezen időszakában.

Renata Libonati, a Rio de Janeiró-i Szövetségi Egyetem kutatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a gázok mellett az erdő égése mikroszemcséket is a légkörbe juttatott.

Egészségügyi szakemberek elmondták, hogy tanulmányok szerint a légszennyezettség a szív- és érrendszeri, valamint a légúti megbetegedések számának növekedését okozhatja, főként a kisgyerekek és az idősek esetében. Porto Velhóban, Rondonia állam fővárosában a terjengő füst megnövelte a légúti betegségek számát. A légzőszervi problémákkal kezelt emberek száma jelentősen növekedett augusztusban a helyi Cosme e Damia Gyermekkórházban.

A mikroszemcséket a szél olyan városokba is eljuttatja, amelyek nem a tüzek közvetlen szomszédságában találhatók. „A tűz hatása messze túlmutat azon a területen, ahol az erdők égnek” – mondta Libonati. Hozzátette:

az idei száraz időszakban az eső hiánya az amazonasi régióban csak nehezíti a helyzetet.

Az eső ugyanis segíthetne megállítani a részecskeszennyeződés folyamatát.

A brazil egészségügyi minisztérium az elmúlt héten kiadott egy ajánlást a tüzek közelében lévő területeken élők számára. Javasolják, hogy az emberek ne menjenek a tüzek közelébe, a szabadban viseljenek maszkot és szemvédőt és használjanak légkondicionálót főleg az iskolákban, óvodákban és kórházakban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!