a halak is elkerülik

2018.09.24. 18:33

Kiemelik a francia vizekből a zátonynak szánt mérgező autógumikat

Ami a nyolcvanas években még jó ötletnek tűnt, arról mára kiderült, hogy nemcsak az állatokra, hanem az emberre is veszélyes.

Crew members of the Ocea vessel take part in an operation to remove tyres from the Mediterranean Sea on September 21, 2018 in Vallauris, southeastern France. 10 000 tyres used as artificial reefs have been removed these last days in this bay. About 25,000 had been immersed in the Mediterranean Sea between the cities of Cannes and Antibes in the 1980s. / AFP PHOTO / VALERY HACHE

A több mint egymillió euróba kerülő műveletet a Michelin gumiabroncsgyártó vállalat, valamint a francia állam fedezi – írta a BBC hírportálja. A kiemelést végző búváregységek munkáját egy hajó is segíti.

Az egyik helyi halászegyesület vezetője, Denis Genovese szerint néhány hal ugyan úszkálgatott a gumik körül, de „egyetlen faj sem vetette meg a lábát a területen”.

Az 1980-as években 25 ezer gumiabroncsot süllyesztettek el a tengerbe a Francia Riviérán fekvő Cannes és Antibes között, nagyjából 500 méterre a parttól.

A mesterséges zátony annak idején több szempontból is jó ötletnek tűnt, mert úgy gondolták, hogy egyrészt segít megszabadulni a használt gumiabroncsoktól, másrészt élőhelyet teremt a tengeri élővilág számára, serkentve a tengeri organizmusok megtelepedését a gumikon.

A gumiabroncsok kiemelését végző munkás az Ocea hajó fedélzetén. 25 ezret már kiemeltek, 10 ezer még hátra van.
/ AFP PHOTO / VALERY HACHE

A kutatók már 2005-ben megállapították, hogy a használt autógumikból mérgező anyagok, egyebek között – az emberre is veszélyes – nehézfémek szivárognak a környezetbe. A hatóságok 2015-ben közölték, hogy a gumik kihelyezésekor „teljesen veszélytelennek” hitték őket, és nem gondolták, hogy kockázatot jelenthetnek a környezetre.

A térségben kialakított mesterséges zátonyok kiemelése már 2015-ben megkezdődött, akkor 25 ezer gumit távolítottak el. A következő hetekben 10 ezret fognak és jövőre is folytatódnak a munkálatok.

A gumiabroncsokból kialakított mesterséges zátony ötlete annak idején a világ több más pontján is hódított.

A floridai Fort Lauderdale partjainál azóta azonban több tízezer gumit távolítottak el a tengerfenékről. A Gibraltár körüli vizekben az áramlatok széthordták a gumikat az 1970-es években, ezért később hajókkal, autókkal és betontömbökkel helyettesítették őket.

Borítókép: AFP PHOTO / VALERY HACHE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!