Ünnepi vacsora

2018.12.08. 21:20

Karácsonyi finomságok érkeztek a Nemzetközi Űrállomásra

Az űrkutatáshoz szükséges felszerelésen kívül karácsonyi finomságokkal megpakolva érkezett meg a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) szombaton a Dragon teherűrhajó.

Koroljov, 2018. december 3. Anne McClain, a NASA amerikai ûrhajósa (j2), valamint Oleg Kononyenko, a Roszkozmosz orosz (j) és David Saint-Jacques, a Kanadai Ûrügynökség (CSA) ûrhajósa (b2), az 58-59-es expedíció tagjai élõ mûholdas közvetítésben beszélnek a Moszkva melletti koroljovi földi irányítóközponttal 2018. december 3-án, miután a Szojuz MSz-11 orosz ûrhajóval megérkeztek a kazahsztáni Bajkonurból a Nemzetközi Ûrállomásra. Mögöttük az elõzõ expedíció tagjai (b-j): Szergej Prokopjev, a Roszkozmosz orosz, Alexander Gerst, az Európai Ûrügynökség német és Serena M. Aunón-Chancellor, a NASA amerikai ûrhajósa. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Forrás: MTI / EPA

Fotó: Jurij Kocsetkov

Alexander Gerst, az ISS német parancsnoka az űrállomás nagy robotkarjával sikeresen rögzítette az űrkapszulát. A jármű kommunikációs problémák miatt másfél órás késéssel, csak harmadik próbálkozásra tudott a rögzítéshez szükséges közelségbe kerülni az űrállomáshoz.

A Dragon teherűrhajón megérkezett minden, ami szükséges az asztronauták űrbéli karácsonyi vacsorájához és az űrállomás ünnepi dekorációjához. Ezenkívül a teherűrhajó egereket és férgeket is szállított tudományos kísérletekhez, valamint több mint kéttonnányi egyéb felszerelést.

Az idei karácsonyt három űrhajós tölti majd a Nemzetközi Űrállomáson, hárman visszatérnek a Földre december 20-án.

A Dragon teherűrhajót kifejlesztő SpaceX amerikai űrkutatási vállalat 2012 óta visz szállítmányokat az ISS-re. Az űrkapszula januárban hagyja majd el az űrállomást.

Borítókép: Anne McClain, a NASA amerikai űrhajósa (j2), valamint Oleg Kononyenko, a Roszkozmosz orosz (j) és David Saint-Jacques, a Kanadai Űrügynökség (CSA) űrhajósa (b2), az 58-59-es expedíció tagjai élő műholdas közvetítésben beszélnek a Moszkva melletti koroljovi földi irányítóközponttal 2018. december 3-án, miután a Szojuz MSz-11 orosz ûrhajóval megérkeztek a kazahsztáni Bajkonurból a Nemzetközi Űrállomásra. Mögöttük az előző expedíció tagjai (b-j): Szergej Prokopjev, a Roszkozmosz orosz, Alexander Gerst, az Európai Űrügynökség német és Serena M. Aunón-Chancellor, a NASA amerikai űrhajósa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!