így hatott a járvány

2020.07.07. 09:14

Itt van néhány érdekesség a hazai tejiparról (videó)

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója podcast-beszélgetésben járta körül a tejipar aktualitásait.

Budapest, 2018. június 1. Tejtermékeket kóstolnak gyerekek a tej világnapja alkalmából rendezett, tejfogyasztást népszerûsítõ rendezvényen egy fõvárosi szórakozóhelyen 2018. június 1-jén. A rendezvényt a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum szervezte. MTI Fotó: Kovács Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

És hogy miről is volt szó?

  • · Három és fél éve 91-110 forint között mozog a tej felvásárlási ára, ami ugyan EU-szinten alacsony, de komoly stabilitást jelent. A hazai tejtermelés 10-15 éves távlatban növekszik.
  • · Hazánkban a nyerstej előállítása adott, idén elérhetjük a kétmilliárd kilogrammot. De ez csak az EU 1-1,5 százaléka, kitettek vagyunk a nemzetközi mozgásoknak. Ezért is indokolt, hogy dolgozzuk fel a tejet; túróban, tejben, vajban, tejfölben, trappistában mindenképp önellátóknak kellene lennünk.
  • · Egészségtelen a külkereskedelmi szerkezet: kifelé nagy mennyiségben visszük a feldolgozatlan tejet, befelé feldolgozott jön – mások munkáját fizetjük meg. Itthon kicsi a feldolgozó-kapacitás, a boltokban minden második félkemény sajt külföldi, a vaj, joghurtok 60-70 százaléka import.
  • · A veszélyhelyzet alatt nagyon kellett figyelni arra, hogy ne rombolja szét külső hatás a piacot. A szervezet megfogalmazott egy etikai ajánlást, amit minden elnökségi tagjuk, az összes kiskereskedelmi cég is megszavazott – büszkék erre. Közös mondás volt, hogy ha alap tejtermékből van elég magyar, akkor etikátlan behozni.
  • · Gyakran próbálnak elsütni hazánkban – erősen áron alul – más országban keletkezett felesleget. Ki kell emelni, hogy a veszélyhelyzet alatt a kiskereskedelmi láncok tartották magukat a leírt elvekhez és ajánlásokhoz, pedig a nagykerek jelentős külföldi feleslegekkel házaltak náluk. A veszélyhelyzet alapvetően minimális árcsökkenést hozott csak az ágazatban.
  • · A HORECA, az iskolatej, közétkeztetés leállása sok kis és közepes céget érintett. Nekik kompromisszumot kellet kötniük: a nyerstej spot ára 75-80 forintra zuhant 110-ről. Mindent el lehetett adni, de alacsony áron. Közben a nagyok hatalmas mennyiséget kellett beszállítsanak az üzletekbe, volt időszak, amikor éves bázison 57%-kal több volt az értékesítés UHT-ból, megjelent a 1,5 literes doboz is.
  • · Sok kérdést felvetett a vírushelyzet, ilyen a nagyobb tároló- és pufferkapacitás szükségessége. Segíthet egy porítóüzem is, a tejpor, vaj, UHT hosszabb időszakot is át tud vészelni. De a külföldi csomagolóanyagra szorultság is probléma volt.
  • · Az áfacsökkentés előtt raklapszámra álltak – áfacsalás-gyanús – külföldi UHT-tejek az üzletekben, raktárakban, jóval olcsóbban, mint a termelő országban. Azóta ezek javarészt kiszorultak, valamint az ESL, friss tej szinte csak hazai az üzletekben.
  • Itt megtekintheti a teljes beszélgetést:

    Borítókép: Tejtermékeket kóstolnak gyerekek a tej világnapja alkalmából rendezett, tejfogyasztást népszerűsítő rendezvényen egy fővárosi szórakozóhelyen 2018. június 1-jén.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!