honvédelem

2018.05.09. 06:27

Ismét megrendezik a Ludovika fesztivált

Idén is megrendezik Budapesten a honvédtisztavatást megelőző úgynevezett száznapos ünnepség egyik központi programját, a Ludovika Fesztivált. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) a honlapján kiemelte: az egyetem a 170 éves Magyar Honvédség előtt tiszteleg a programokkal.

Budapest, 2018. április 4. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika Campusának sportcsarnoka az átadás napján, 2018. április 4-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Koszticsák Szilárd

Az NKE felidézte: a modern magyar hadsereg megalakulása 1848. május végére tehető, amikor Batthyány Lajos miniszterelnök utasítására felszereltek tíz reguláris gyalogzászlóaljat, amelyet már a hivatalos iratokban is „honvédségként” emlegettek. A magyar állam ellen irányuló külföldi agresszió fenyegetése és belső nemzetiségi fegyveres mozgalmak veszélye miatt Kossuth Lajos kérésére 1848. július 11-én Pesten az Országgyűlés képviselői 200 ezer újoncot és a 42 millió forint azonnali hatályú hadihitelt szavaztak meg, hivatalosan is létrehozva ezzel a nemzet reguláris véderejét, a honvédséget.

Magyarországnak 1848 végén már 110 ezres serege állt hadrendben, amely végigharcolta a szabadságharcot.

Az idei Ludovika Fesztivál többek között erre az időszakra emlékezik majd vissza a katonai hagyományőrző programjaival – írta az NKE, kifejtve: emellett műszaki mentési bemutatót tart a katasztrófavédelmi intézet, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis közreműködésével pedig helikopterbemutatót tartanak. A résztvevők megnézhetik továbbá a hadtudományi és honvédtisztképző kar hallgatóinak látványos „katonai testnevelését” is. A nagyközönség számára nyitott, egész napos, ingyenes rendezvényen számos családi- és gyermekprogram is várja az érdeklődőket. A fesztivál ideje alatt helyszíni regisztrációval a Ludovika főépülete ingyenesen látogatható – írták.

A Ludovika Fesztivál múltja 1924-ig nyúlik vissza, amikor a 18. században megkezdett és 1919-ben megszakadt Száznapos Ünnepséget – amely az avatásig hátralévő időt jelöli – ismét megtartották a végzős akadémisták tiszteletére.

A szombati ünnepségen az MH Ludovika Zászlóalj kiváló tanulmányi eredményű, végzős honvédtisztjelöltjeinek adnak át elismeréseket, köztük a Schmittné Makray Katalin zászlóanya által alapított Szent László-díjat – olvasható az NKE oldalán.

A részletes program megtalálható a www.uni-nke.hu/ludovika-fesztival oldalon.

Borítókép: A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika Campusának sportcsarnoka az átadás napján, 2018. április 4-én.

MTI Fotó / Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!