Utazás

2019.11.08. 06:32

Ismerje meg a világ legszebb kastélyait!

Amikor valaki kastélytúrára indul, az olyan, mintha időgéppel visszarepült volna néhány évszázadot. Tartson velünk egy képzeletbeli útra az arisztokraták, hercegek és hercegnők letűnt világába!

Forrás: Shutterstock

Amikor valaki meghallja, hogy utazás és kastélyok, szinte kapásból rávágja: Franciaország és a Loire mente. Ám számos más országban – Európán belül és kívül – is találhatók gyönyörű főúri rezidenciák – invitál minket képzeletbeli utazásra a Fanny magazin nyomán a Vasárnap Reggel összeállítása.

Európa

Az emberektől távol

A 19. századi Neuschwanstein kastélyt II. Lajos bajos király építtette. Egyes feltételezések szerint kedvenc zeneszerzője, Richard Wagner operái ihlették a terveket, mások szerint épp ellenkezőleg, az épület berendezése hatott a muzsikus munkájára. A bolond királynak nevezett uralkodó irtózott az emberektől, a tömegtől, ezért úgy gondolta, épít magának egy hatalmas várkastélyt, ahol kedvére elbújhat.

Nem hivalkodni akart vele, hanem a lovagi énekek világát igyekezett megvalósítani. Az akkori legmodernebb technikával a legnagyobb kényelemre törekedve alakították ki a szobákat. Érdekesség, hogy az uralkodó halála után hét héttel, 1886-ban már megnyitották a bajorországi épületet a közönség előtt. Az elmúlt 133 esztendő alatt igazi turistalátványosság vált belőle.

Fantáziából valóság

Németországban, a tübingeni erdőben egy szikla tetején magasodik a lichtensteini kastély. Gróf Wilhelm von Württemberg álmodta meg jelenlegi formájában, mégpedig a Lichtenstein című lovagregényben szereplő várat alapul véve.

Kápolna, italozóhelyiség, lovagterem, torony, valamint vendégház várja a mai napig a látogatókat. A tulajdonos leszármazottai ma is fenntartanak maguknak néhány szobát az udvari épületekben, de a kastély többi része látogatható.

Lázadás helyszíne

Akárcsak a német nevezetesség, a Skóciában található Stirling vára is meredek sziklán áll. Fekvése miatt az azonos nevű településnek fontos szerep jutott, amely a kastély történelmével szorosan összefonódott az évszázadok során.

A skótok nemzeti hőse, William Wallace ott robbantott ki lázadást az angol uralom ellen a 13. században. A közelben található emlékmű (Wallace Monument) ennek a háborúnak a menetét és részleteit mutatja be, illetve ott őrzik a kor jellegzetes tárgyait is. Később az erődítmény a Stuartok lakhelye lett, és Stuart Mária fiát a várkastélyban koronázták meg.

Díszes épület

Skóciáról, illetve Franciaországról szinte mindenkinek eszébe jutnak a várak, kastélyok. Kevesen tudják azonban, hogy Sziléziában közel 100 főúri rezidencia maradt fenn az elmúlt évszázadokból. Lengyelország harmadik legnagyobb vára Książ, amelyet a 13. században építettek.

A 400 teremmel büszkélkedő kastélyvár legcsodálatosabb része a barokk palotabelső a 18. század első feléből származó, pazaron díszített Maximilian-teremmel.

Egy parti partihelyszín

Hollandia Utrecht tartományában található az álbarokk stílusú Haar-kastély. A versailles-i parkot utánzó, hétezer tölggyel beültetett park kedvéért le kellett bontani, és a közelben újjáépíteni egy egész falut, Haarzuilenst.

A kastély tulajdonosa Van Zuylen báró és felesége, a híres bankárcsalád lánya, Marie-Hélène de Rothschild voltak, akik igazából sosem laktak itt, csak fogadásokat tartottak a csodaszép épületben.

Európán kívül

A dalai láma otthona volt

A Potala Palota egy 3630 méter magasan álló épületkomplexum a Kínai Népköztársaság Tibeti Autonóm területén, 13 emeletes, az összterülete 130 ezer négyzetméter, és 999 szobája van. A helyi legenda szerint az istenek műve, és egyetlen éjszaka alatt épült fel.

 

Egyébként egykor a dalai láma rezidenciája volt, ma már múzeum és zarándokhely. Állítólag annyira sokan akarják megtekinteni, hogy naponta csak az első 1600 nem tibeti turista és 3000 tibeti zarándok juthat be.

Egy szerelem emlékére

Az Egyesült Államokról nem elsősorban a kastélyok jutnak az ember eszébe, pedig itt is van egy-két gyönyörű építmény. Ilyen például a Boldt-kastély, amelyet a milliárdos George Charles Boldt építtetett imádott feleségének New York államban, a szív alakúvá formált Heart Islanden.

A hat emeleten található 127 szobát az Európából ideszállított bútorok teszik igazán fenségessé. Sajnos, mielőtt elkészült volna, Boldt felesége hirtelen meghalt, így hosszasan az enyészeté lett, mígnem New York állam elkezdte felújítani. Ma már romantikus látványosságként üzemel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!