Gasztronómia

2021.03.04. 06:18

Íme a tökéletes pite titka

Édesen vagy sósan, gyümölccsel vagy zöldséggel töltve, egy finom pite mindig nyerő választás.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Akármilyen tölteléket válasszunk is hozzá, a pite „lelke” a megfelelő alap. A Vasárnap Reggel legutóbbi száma a tökéletes tészta elkészítéséhez ad néhány jótanácsot.

A kulcs a hőmérséklet

Elsőként arra kell figyelnünk, hogy a receptben előírt hozzávalók mindegyike hideg legyen. Érdemes a kezét is hűvös vízzel megmosnia vagy fémkarú robotgéppel dolgoznia, hogy a vaj minél lassabban olvadjon meg az elkészítés közben. Miután összegyúrta az alapanyagokat, tegye hűtőbe a tésztát, majd nyújtás előtt még 10 percen át szobahőmérsékleten is pihentesse.

Ragad és szakad?

A nyújtásnál nagyon kellemetlen tud lenni, ha a tészta mindenhez hozzáragad, ráadásul a tepsibe emelésnél könnyen el is szakadhat. Ahhoz, hogy ezt elkerülje, használjon két réteg folpack háztartási fóliát vagy két szilikonos sütőpapírt, amelyeket fektessen a tészta fölé és alá. Így az nem ragad majd a sodrófához és a papír segítségével a formába is könnyedén átemelhető. Miután pedig belenyomkodta a tepsibe, hengergesse meg a sodrófát a tetején. Így a széleken lelógó felesleg magától leesik anélkül, hogy késsel kéne bajlódnia.

Sütőbe vele!

Mielőtt a tésztát a sütőbe tenné, mindenképpen szurkálja meg a tetejét egy villával. Így megelőzheti, hogy a hő hatására keletkező gázok felnyomják a pite tetejét. Ezután pedig csináljon egy úgynevezett vaksütést, amellyel megakadályozhatja, hogy a tészta átázzon a tölteléktől. Ehhez terítse le a tésztával kibélelt formát sütőpapírral, öntsön rá nehezéknek szárazbabot, majd tolja be az előmelegített sütőbe 10-15 percre. Miután a nehezékkel együtt eltávolította róla a sütőpapírt, egyszerűen töltse a formába a választott tölteléket, majd mehet az egész vissza a sütőbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!