tippek

2020.04.11. 11:43

Így vegyünk levegőt túrázás közben

Ahhoz, hogy minél jobban és tovább bírjuk a gyaloglást nehezebb terepen is, érdemes odafigyelnünk a hatékony levegővételre. Az alábbiakban három ötletet adunk hozzá.

Forrás: Shutterstock

Habár a túrázás lényegében gyaloglás a természetben, és – hacsak nem nagyon meredek vagy hosszú emelkedőn haladunk felfelé – nem fogyunk ki a szuflából, a levegővétel technikájára is érdemes figyelni − írja a Csupasport.

Ha megfelelően lélegzünk, tovább bírjuk a sétát, nem görcsöl be a lábunk, és kevésbé fáradunk el.

Ahhoz, hogy ezt elérjük, három fő pontra kell figyelünk:

A szánkon keresztül vegyük a levegőt, légzéskor a hasunk segítségét is vegyük igénybe, és megfelelő pozícióban gyalogoljunk.

A szájon át történő levegővétel azért fontos, hogy minél több oxigént juttassunk a szervezetünkbe, kielégítve ezzel az izmok megfelelő működése miatt megnövekedett igényt.

Ahhoz, hogy ezt megértsük, végezzünk magunkon egy tesztet. Vegyünk mély lélegzetet először az orrunkon úgy, hogy a szánk csukva van, majd a szánkon.

Egyértelmű lesz, hogy a szájon lélegzés sokkal hatékonyabb. Kivétel persze itt is van. Ha különösen forró, száraz terepen sétálunk, hamar kiszáradna a szánk, ezért ilyenkor ajánlott inkább az orrunkon át lélegezni.

A hasunk használata levegővételkor szintén a hatékonyságot növeli. Ahhoz, hogy ehhez hozzászokjunk, nem árt egy kis gyakorlás. Helyezzük egyik kezünket a mellkasunkra, a másikat a hasunkra. Vegyünk mély levegőket, és közben ügyeljünk rá, hogy a mellkasunk minél kevésbé emelkedjen, a levegő a hasunk irányába áramoljon.

A megfelelő gyaloglási pozíció kialakítása is kis gyakorlást igényel, de egyáltalán nem nehéz.

Figyeljünk rá, hogy hátizsákunk megfelelően legyen beállítva, és ne görnyedezzünk a súlya alatt. Az optimális pozíció: egyenes hát, enyhén hajlított térdek, kissé előredőlt felsőtest. Ezt megtartva sokkal könnyebben vehetjük a levegőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!