Járvány

2020.04.18. 07:01

Így tartsuk tisztán a konyhát a koronavírus-járvány idején

Tegyünk meg mindent, hogy távol tartsuk a kórokozókat!

Forrás: Shutterstock

Az Origo összegyűjtött néhány hasznos tippet, amelyet érdemes megtenni, amíg tart a járvány.

Nemcsak a helyes kézmosásra kell nagyon odafigyelnünk, hanem a konyha tisztaságára és fertőtlenítésére is. Arról nem beszélve, hogy az otthoni karantén idején a konyhát is többet használjuk.

A szappan az egyik leghatékonyabb fegyver a vírus ellen.

Nemcsak a kezünket moshatjuk meg vele, de akár a konyhapultot vagy az asztalt is letakaríthatjuk. Sőt! Most nagyon ajánlott beiktatni a napi többszöri fertőtlenítést:

nemcsak a munkalapokat, meg a vágódeszkákat, hanem a mosogató környékét, a hűtő, az ajtók és az eszközök fogantyúit is ajánlott tisztítani.

Takarítás során minden felületet töröljünk teljesen szárazra papírtörlővel, hiszen a nedves helyek és felületek a baktériumok melegágyai.

Mosogatás után érdemes szárazra törölgetni az edényeket
Fotó: Shutterstock

Sokan szódabikarbónával, ecettel és egyéb természetes tisztítószerekkel takarítanak, most azonban érdemes ezt lecserélni valami hatékonyabbra. A gyümölcsöket is inkább egy kis szappannal és forró folyó vízzel mossuk át.

A mosogatórongyokat és a konyharuhákat sem árt naponta lecserélni és kimosni.

A takarítás két lépcsőben történjen: először mossuk le a fentebb említett felületeket, azután fertőtlenítsük is. A legjobb, ha legalább 70%-os alkoholtartalmú fertőtlenítőszert használunk.

A kiömlött folyadékokat és ételeket inkább papírtörlővel takarítsuk fel – lehetőleg minél hamarabb.

Ha mégis konyharuhával törölnénk tisztára a felületet, a nedves ruhadarabot azonnal tegyük a mosógépbe.

Érdemes átgondolni, mi az, amit a leggyakrabban fogunk meg a konyhában (mint a fentebb említett fogantyúk). Ezeket naponta többször fertőtlenítsük.

A mosogatásra is érdemes odafigyelni, hiszen a mosogató környéke a kórokozók melegágya.

A legjobb, ha most mosogatógépet használunk, ám amennyiben nem tudjuk ezt megtenni, akkor: a szivacsot cseréljük le mosható mosogatórongyra, ezt naponta mossuk ki, tartsuk szárazon a mosogató környékét, az elmosogatott eszközöket is inkább töröljük szárazra, és úgy tegyük el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!