tanácsok

2021.03.20. 07:15

Így érdemes nekilátnunk a tisztasági festésnek

Talán még soha nem volt ennyire aktuális és időszerű elgondolkodnunk otthonunk tisztasági festésén. Nem csak esztétikai szempontokból, hanem falfelületeink fertőtlenítése, tisztítása miatt is.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Lakóterünk levegőminőségét megannyi dolog befolyásolja. Amiről azonban ritkán esik szó, az a falfelületeken megtapadt por és egyéb szennyeződések, baktériumok és különböző kórokozók, az esetleges gombák és penész spórák megtelepedéséről nem is beszélve. Ezek mind kedvezőtlenül befolyásolják mikrokörnyezetünk levegőminőségét, ezért – a tavaszi nagytakarítás mellett – érdemes néhány évente „letakarítanunk” falfelületeinket is.

Különösen érvényes lehet ez központi helyiségek esetében (mosdó, fürdőszoba, konyha, gyerekszoba, nappali) vagy olyan családoknál, ahol kisgyermek, háziállat vagy például porallergiától szenvedő családtag él.

A magyar lakosság jellemzően 5-7 évente végez tisztasági festést, azonban ezt érdemes 2-3 évre csökkenteni épp a fent említett okokból. Podmaniczki „Szobafestő” Attila, a Poli-Farbe festékgyár alkalmazástechnikusa arról beszélt, hogyan érdemes nekilátnunk a tisztasági festésnek, milyen gyakran elkövetett hibákra érdes figyelnünk, hogy gyorsan, könnyen, akár saját magunk is elvégezhessük ezt a feladatot.

Kalkuláljunk pontosan!

Sokan már az alapoknál elkövetik a hibát, ezért a kiadások kalkulálásánál és a rászánt időben is lényegesen meghaladhatják az első becsléseket, ami valljuk be, bosszúságot okoz. Mérjük fel a falak állapotát, ha szükséges, javítsuk a hibákat, tüntessük el a lyukakat, repedéseket. A gletteléstől sokan tartanak, pedig ma már kevés gyakorlattal is, például készre kevert glett használatával és egy spakli segítségével megoldhatjuk magunk is. A minőségi felmérés mellett, mérjük le a festendő felületet, számoljuk ki pontosan a festendő négyzetmétert, és e szerint számoljunk anyagigényt. A kiadások tehát összeadódnak: a falhibák javításához szükséges anyagokból, a szükséges mélyalapozó és festékek mennyiségéből, valamint a szükséges eszközökből, úgy, mint spakli, henger, ecset, takarófólia, festéklehúzó rács, létra, vödör.

Ne csak az ár döntsön, ha festéket vásárlunk!

A festékek eltérő terméktulajdonságaik miatt eltérő kiadóssággal rendelkeznek, így vásárláskor érdemes egyszerre megnézni a kiadósságot és az árat is. Ajánlott kerülni az olcsó, viszont több rétegszámot igénylő festékeket, amelyek akár 3-4 réteget is jelenthetnek, a kiváló fedőképességgel rendelkező falfestékek 1-2 rétegszámával szemben. Ha mérlegeljük az időt és energiát, amit a felújításra fordítunk, jobban járunk egy kicsivel drágább, de minőségi falfestékkel, amely felhasználóbarát tulajdonságai miatt könnyíti a munkafolyamatot, felületünk pedig tartósabb és esztétikusabb lesz.

Ne hagyjunk ki lépéseket és használjunk minőségi eszközöket!

A sikertelenségnek még egy sarkalatos oka lehet: ha kapkodunk. Ne sajnáljuk az időt például a glettel javított hibák csiszolására, portalanításra vagy a falfelületek mélyalapozására festés előtt. A mélyalapozó optimalizálja a felületek nedvszívó képességét, és javítja a fedőréteg tapadását. A régi, kopott, elhasznált, csorba, görbe eszközökre se mondjuk azt, hogy „jó lesz az még”. Időnként érdemes lecserélni eszközeinket, és beszerezni a választott falfestékhez ajánlott hengert (beltéri falfesték esetében általában rövid szőrű henger ajánlott), amely megkönnyíti az egyenletes felhordást, valamint optimalizálja a szükséges festékigényt.

Időzítsünk jól!

Az időjárás, a külső-belső hőmérséklet is befolyásolhatja a végső eredményünket. Beltéri falfestéshez az ideális lakáson belüli hőmérséklet 20-22 °C. Ha túl száraz és meleg a beltéri hőmérséklet (25 °C felett), gyorsabban köt és szárad minden anyag. Ez a tényező akár hibajavítás esetén, akár falfestés esetén is nehezítheti a dolgunkat: ha a glettanyagunk gyorsabban köt, nagyobb gyakorlat szükséges a felhordásához, illetve a festékanyag is gyorsabban „ráhúz” a falra, aminek következtében csíkos, foltos lehet falfelületünk. A szellőztetés szintén elengedhetetlen festés közben, viszont, ha kint esős, párás az idő, vigyázni kell a páralecsapódással is, tehát a kinti-benti hőmérsékletkülönbségre is érdemes figyelni.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!