tradíció

2018.09.11. 15:38

Huszonharmadszor ünnepelték meg a börtönőrök védőszentjét (videó)

Többek között kutyás-és intézkedéstaktikai bemutató, rabomobil és börtöntárlat is várta a látogatókat.

Szeptember 8-án huszonharmadszor ünnepelte a büntetés-végrehajtás a szervezet napját, Szent Adorján-napot. A börtönőrök védőszentje római katona volt Maximianus császár uralkodása idején, aki keresztény hite felvállalásáért halt mártírhalált. Szent Adorján 1996 óta a büntetés-végrehajtási szervezet védőszentje – írja a Bors.

FEGYŐRBŐL LETT MÁRTÍR

Adrianus – az időszámításunk szerint 304-ben mártírhalált halt Szent Adorján – Maximianus császár alatt teljesített szolgálatot Nikomédia (a mai törökországi Izmit) városában. A bálványimádó császár által bebörtönzött keresztények felügyelőjeként a rabokat faggatta állhatatosságuk okáról, és amikor ők kereszténységükkel magyarázták a boldogan vállalt mártíromságot, Adrianus is kiállt társai elé és vállalta a kereszténységét és az azzal járó kivégzést.

Napjainkban közel kilencezer ember dolgozik a büntetés-végrehajtási szervezetnél, akik a fogvatartottak őrzéséért, szállításáért, munkáltatásáért, élelmezéséért, egészségi állapotáért felelnek. Hazánkban 29 börtönben, mintegy 18 000 embert tartanak fogva. Tizenkét 100 százalékban állami tulajdonú gazdasági társaság gondoskodik az elítéltek kötelező munkáltatásáról. A közelmúltban a szervezet elérte a teljes körű fogvatartotti foglalkoztatást.

A büntetés-végrehajtás Szent Adorján napján a testület legjobbjait is elismeri: központi és helyi állománygyűléseken jutalmazzák a kiemelkedő teljesítményt nyújtó és példás szolgálatellátást tanúsítókat, és a szervezet legmagasabb kitüntetését, a belügyminiszter által alapított és adományozott Szent Adorján Érdemjelet is kiosztják.

A magyar büntetés-végrehajtási szervezet szeptember 8-án a Budakeszi Vadasparkban tartotta Szent Adorján-napi családi napját, ahová az ország minden börtönéből érkeztek a bv-sek és családjaik. Az ismeretterjesztő, szórakoztató és látványelemekben is bővelkedő program között az érdeklődök megtekinthették a szervezet műveleti csoportjának akcióban és fegyverropogásban gazdag intézkedéstaktikai bemutatóját, a kutyás szolgálat legkiválóbb négylábúinak feladat-végrehajtását, a sátoraljaújhelyi Börtönmúzeum mobil tárlatát, de a szervezetnél rendszeresített kényszerítőeszközöknek, a helyszínre érkező nagy rabomobilnak és a büntetés-végrehajtás páncélozott autójának is nagy sikere volt.

A rendezvényen képviseltették magukat a rendvédelmi társszervek is: a Terrorelhárítási Központ BTR páncélautója és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzvédelmi bemutatója is sokakat vonzott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!