Gyömbér

2017.10.05. 06:00

Kis mennyiségben gyógyszer: jó a stressz leküzdésére és immunerősítésre

Sorra vitték a gyömbért szerdán a termelői piacon: azt mondják, nagy iránta a kereslet, hiszen igencsak hatásos, és kevés helyen kapható.

Szanyi-Nagy Judit

Friktonné Babi most kezdett el gyömbért árulni - sokan keresik a növényt

Fotó: Szanyi-Nagy Judit

- Megfázásra, náthára, torokfájásra kiválóan alkalmazható a gyömbér – mondja Friktonné Babi árus. Ő éppen a napokban használta ezt a növényt, megfázásra: a lereszelt gyömbért forró vízben áztatva fogyasztotta, és a tüneteknek másnapra hűlt helyük volt. A beszélgetésből kiderült, vannak, akik – a krumplihoz hasonlóan – megpucolva, egyben főzik meg a növényt. Egy vásárló a férjének vitt haza egy közepes méretű gyökeret, ők szintén megfázás ellen szokták bevetni azt, lereszelve, citromhéjjal és mézzel fogyasztva.

- Csínján kell bánni a mennyiséggel, mert a gyömbérnek erős, intenzív ízvilága van. Az erőspaprikához hasonlítható – mondja Babi.

A növényt süteményekhez (gyömbéres-citromos keksz, gyömbéres-nektarinos morzsasütemény) és húsoknál (gyömbéres sertéssült) vagy húsokhoz (gyömbéres mártogatós) is lehet alkalmazni.

Friktonné Babi most kezdett el gyömbért árulni – sokan keresik a növényt
Fotós: Szanyi-Nagy Judit

Mint sok más zöldségre, úgy a gyömbérre is igaz, hogy kis mennyiségben ajánlott fogyasztani. Számos jótékony hatása ismert: kordában tartja a vércukorszintet, csökkenti az ízületi gyulladást, enyhíti a migrént, csillapítja a köhögést és jó a gyomorbántalmakra is. A növény „iróniája”, hogy nagy mennyiség fogyasztása esetén gyomorbántalmakat okozhat.

Napi egy csésze gyömbértea kifejezetten erősíti az immunrendszert, emellett jó epehajtó hatású. Az italt érdemes reggelente, éhgyomorra fogyasztani. Az elkészítési mód egyszerű: a friss gyömbért mossuk meg, majd reszeljük le. Meghámozni nem szükséges, de aki szeretné, úgy is használható. Ezt követően hat deciliter vízben forraljuk fel a reszeléket, majd lassú tűzön húsz percig főzzük. Utána szűrjük le, majd hűtsük körülbelül hatvan fokosra. Ízlés szerint mézet, citromlevet tegyünk hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában