A túl hangos zaj hátráltathatja a megfelelő fejlődést

2018.08.05. 11:30

Hallani vagy sem – Miért kell a zajtompító fülvédő?

Bizony a teljes családnak jót tesz, ha annak tagjai időnként kiszabadulnak a négy fal közül – főleg, ha együtt teszik mindezt. Ehhez egy fesztivál is jó választás lehet, no persze a megfelelő védelem mellett.

Szanyi-Nagy Judit

Bíborka sárga fülvédőjében nem riad meg a zajoktól és az embertömegtől sem

Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

Csecsemővel, kisbabával megváltozik az élet, szülőként – a kicsi egészsége és egészséges fejlődése érdekében – számos dologra kell figyelnünk. Ezek egyike a hallásvédelem, hiszen a kisgyermekek füle még sebezhető, az a születés utáni első években folyamatosan fejlődik. A halláskárosodás pedig hamar bekövetkezhet: talán nem is gondolnánk, de mindehhez elég a tömegközlekedés zaja, a szirénák hangja, az utcán közlekedő autók dudálása, a túl hangos játékok vagy az otthoni fűnyírás – hívja fel figyelmünket több hazai szaklap is. Szerencsére ma már egyre elfogadottabb a kisgyermekes családok körében, hogy ha például koncertre, fesztiválra látogatnak, ahhoz elengedhetetlen egy füldugó vagy egy – manapság nagyon divatos – zajtompító fülvédő használata.

A 22 hónapos Kormos Bíborkával, valamint szüleivel, Kormos Zsófival és Lajossal a Leander Kills zenekar székesfehérvári koncertjén találkoztunk. A kislány – egyrészt fiatalságával, másrészt sárga fejhallgatójával – hamar kitűnt a tömegből. A keményebb zenéket most kóstolta meg először testközelből, korábban ugyanis „csak” a veszprémi utcazene-fesztivál gitáros, akusztikus eseményein volt jelen.

– Úgy tapasztaljuk, Bíborka jól bírja ezt a zenét és a nyüzsgést, izgága, minden érdekli – s amint mondatának végére ér az édesapa, a kislány már fut is a zenei fesztivál egy következő pontjára. Beszélgetésünket megelőzően a zenekar tagjainál tettek látogatást, mivel a bandatagok jó ismerőseik. Bíborka élvezte is ezt a helyzetet, többször visszakívánkozott oda – persze szigorúan csak a sárga fejhallgató használata mellett.

– Nem volt kérdés, hogy használni fogjuk a zajvédőt ekkora decibel mellett. A kislányunk füle ennyi idősen még túl pici és érzékeny – mondja Zsófi , az édesanya, aki úgy tervezi, a gyermek öt-hat éves koráig minden fesztiválon, koncerten használják az eszközt.

Bíborka sárga fülvédőjében nem riad meg a zajoktól és az embertömegtől sem
Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

Nem mellesleg a szaklapok szerint leginkább hároméves korig érdemes használni a zajtompító fülvédőket, melyek egyes darabjai akár 23 decibellel is csökkenteni tudják a környezeti zajok hangerejét. Ez nem kis mennyiség, hiszen ha a hang meghaladja a 110 decibelt, azonnali halláskárosodás alakulhat ki; de egy forgalmas út 80 decibeles zaja is káros lehet, ha azt nyolc órán át hallgatja a gyermek. Az idősebb, például négyéves apróságoknál már a speciális füldugó használata is jó megoldás lehet. A fokozatosság mindkét esetben fontos: ne vágjuk el hirtelen a zajokat, a védőeszköz használatához szakaszosan szoktassuk hozzá a gyermeket.

– Terveink szerint csak pár órát töltünk el itt – mondja Zsófi –, a fesztivál kedvéért nem borítjuk fel a szokásos napirendünket. És bár könnyebb lenne a gyerkőc nélkül koncertezni, hasznosnak tartjuk az ilyen élményszerzést, hiszen a gyermekprogramokon is tömeg és zaj van. Noha a közönség összetétele más, szokni kell az embertömeget – teszi hozzá.

Bíborkát a fények nem zavarják, mindent fel szeretne fedezni. Szokott táncolni is, bár most korán találkoztunk, a kislány még nem oldódott fel eléggé.

– Előre felkészítettük arra, hogy jövünk: tudta, hogy sok ember lesz itt, hangos zene kíséretében. Fontosnak tartjuk az ilyen beszélgetéseket, azt, hogy ő is fel tudjon készülni arra, mi várja – hangsúlyozza az édesanya.

A fülvédőket bababoltokban és az interneten is fel lehet lelni, de a kölcsöndarab is jó megoldás, ha csak ritkán látogat ki a család a gyermekkel a zajforrások helyszínére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában