Tippek

2018.08.07. 18:00

Friss fűszer hónapokon át? Lehetséges!

Nem kell ahhoz nagy kert vagy speciális tudás, hogy az ember fűszernövényeket termesszen az otthon készítendő ételeihez. Ráadásul az egészséges életmódnak éppúgy része a friss alapanyag használata, mint a gasztronómiának. Íme, pár jó ötlet fűszerfronton.

S. Töttő Rita

A frissen szedett fűszerek lefagyasztva is jók

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Van, aki balkonládában, más a konyhai tartóban, a szerencsésebbek pedig a kert egy kialakított részében nevelgetik a friss fűszernövényeket. Nem kell sokfélét tartani, gasztronómiai és életmódbeli szempontból is igaz ugyanis a tétel: a kevesebb – több. Az étel nem attól lesz finomabb és jobb, ha minél többféle alapanyagot és fűszert adunk hozzá, hanem ha hagyjuk benne érvényesülni az összetevőket. A fűszerekkel, il­letve tárolásukkal azonban mindig csak a baj van… A lakásban termesztett változatok rövid ideig maradtak életképesek, főleg ugye akkor, ha az ember elfelejtette gondozni… A szárított, boltban vásárolt változatok intenzitása pedig meg sem közelíti a friss növényekét. Nem is szólva azokról a fránya bogarakról, amelyek megtelepszenek a felbontott csomagolásban, akár egy héten belül is. Rettenetes élmények és csalódások okozói lehetnek ezek a helyzetek, ezért érdemes új szemléletet keresni a témában. Ami nem is olyan nehéz!

A frissen termesztett fűszernövények ugyanis lefagyaszthatók! Ezúttal bazsalikom, oregánó, metélőhagyma, zeller és petrezselyem került a kertből a konyhaasztalra. Bárhonnan beszerezhető: piacról, boltból, nagymamától, szomszédtól… A lényeg, hogy frissen szedett legyen, mert már másnapra könnyedén megfonnyad a növény, akkor is, ha hűtőben tároljuk a feldolgozásig.

A frissen szedett fűszerek lefagyasztva is jók
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A fűszereket érdemes konyhakészen eltenni. A növénykéket ezért külön csoportosítva mossuk meg jó alaposan, majd hagyjuk megszáradni. Erre érdemes időt szánni, mert a vizes növények később a fagyasztóból kivéve csúnyán, nyálkásan oldódhatnak. A mosott, szárított fűszerekről szedjük le a leveleket, vágjuk fel őket akkorára, ahogyan később az ételbe szeretnénk szórni, majd tegyük bele visszazárható tasakokba. És már mehetnek is a fagyasztóba!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában