Itthon megkérdőjelezhetetlen a vöröshagyma vezető szerepe: a standokon messze ebből adnak el a legtöbbet – írja a Bors. Nem véletlen: ez az a hagymafajta, ami a ma már magyarosnak mondott – egyébként nem is olyan régi keletű – paprikás ételek elkészítéséhez a legalkalmasabb. Ez adja meg a megfelelő sűrűségű pörköltszaft alapját (szövetségben a jó fajta sertészsírral) vagy a jó halászlé selymességét.
„Az idők során idehaza kialakult a vöröshagyma iránti rajongás. Karakteres, csípős és édes egyben, tökéletes alapanyag minden ételhez” – magyarázza Lédó Ferenc, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.
„Hazánkban rengeteg termőföld alkalmas a termesztésére, másrészt a legmarkánsabb ízű hagyma. Erőteljesen csípős, könnyen aprítható, intenzív ízt ad az ételnek” – erősíti meg Szendrei Bence séf, hozzátéve, hogy egyébként a nagy kéntartalma miatt túl erős ahhoz, hogy nyersen együk.
Lila hagyma
Kicsit megsózva, pár csepp ecettel a legjobb saláta-alapanyag. Húsa kemény, de a vöröshagymához képest sokkal lágyabb ízű. Kevésbé erős, inkább édeskés, enyhébb hagymaféle. Szendvicsekbe és zsíros kenyérre kiváló nyersen is!

Zsíroskenyérre tökéletes választás
Fotó: Shutterstock
Fehér hagyma
Kifejezetten salátába való. Édes ízű, lágy húsú, nyersen is isteni, a horvátoknál például sosem hiányozhat a csevap és az ajvár mellől. Karikákra szelve sok helyütt szeretik ízesíteni vele a hamburgereket, panírozva pedig ínycsiklandó ropogtatnivalót sütnek belőle. Mivel egészen nagyra – gréfrút méretűre – is képes megnőni, kiválóan lehet tölteni is.
Mogyoróhagyma
A vöröshagyma és a fokhagyma keresztezése, így mindkét ízvilág megtalálható benne. Kisebb méretű, ovális formájú, halványlila. Kevésbé intenzív, kicsit édeskésebb ízű, főleg a francia konyha alapanyaga. Leginkább húsokhoz, mártásokhoz és szószos tésztákhoz használják.
Metélőhagyma
Snidlingnek is hívják a fűszerű, üreges belsejű növényt, amelynek aprítva erős, édeskés illata van. Főként utólagos ízesítésre használjuk.
Fokhagyma
Rendkívül erős és egyedi íze miatt a magyarok – a disznóvágást vagy a lángosozást leszámítva – óvatosan használják, a mediterrán konyha viszont nem fukarkodik vele. A magyar gasztronómiában jellemzően fokhagyma(krém)levest csinálnak belőle, sült húsokat tűzdelnek vele.
Gyöngyhagyma
Apró szemű, fehér húsú, édes ízű, leggyakrabban savanyított állapotban fogyasztják, nyersen salátákban. Íze hasonlít a fehér hagymáéhoz.
Sonkahagyma
Elnyújtott, hosszúkás alakú, testesebb termény. Íze nagyon kellemes, nem csípős, és kiválóan szeletelhető. Salátákhoz ajánlott, de kiváló ragualapnak is.

A sonkahagyma a lilahagyma hosszúkás alakú testvére
Fotó: Shutterstock
Medvehagyma
Fokhagymára emlékeztető az íze. Illata miatt salátákba használja! Főzve krémlevesnek kiváló, vajas kenyérre szórva rendkívül ízletes.
Póréhagyma
Kevésbé működik salátákban: inkább főzze bele levesbe, mártásba, rakott ételbe!