állati

2018.03.29. 13:58

Fókák, papagájok és macskák is szerepelnek a Fővárosi Nagycirkuszban

A különleges állatszámok mellett vízicirkuszi elemek és levegőszámok váltják egymást a folyamatosan átalakuló Atlantic Flight - Nagy cirkuszi utazás című műsor előadásain április 7-től szeptember 9-ig.

Forrás: mti

Fekete Péter, az intézmény igazgatója elmondta, hogy az a szökőkútrendszer is visszatér a fővárosi manézsba, amely két évvel ezelőtt mutatkozott be Budapesten. A technikát biztosító 80 tonnányi szerkezetet négy kamion szállítja a cirkuszba, ahol felépül a 700 fúvókából álló, süllyesztő- és emelőrendszerrel ellátott szökőkút, amely 18 méteres magasságba lövelli majd ki a vizet. A szökőkút alatti medencét 11 ezer liternyi vízzel töltik fel egy 300 méter hosszú csőrendszer segítségével.

Az igazgató hozzátette, hogy az előadás kiemelt vendége lesz Axt Elizabeth artista is, aki tavaly októberben trapézszámával elnyerte a 18. Varsói Nemzetközi Cirkuszfesztivál nagydíját, valamint elhozta a lengyel Korona Cirkusz vezetőségének és Varsó polgármesterének különdíját is. A művész kifejtette, hogy a budapesti előadásra összeállított produkciójában partnerével együtt levegő- és víziszámot mutat majd be.

Graeser József, a cirkusz szakmai vezetője arról beszélt, hogy az utazás tematikára épülő műsorban zsonglőrmutatványok, kardilluzionisták, légtornászok, erőemelő és gyorsöltöző művészek szerepelnek, valamint olyan számok, mint a kínai rúd, trapéz és gumiasztal, handstand, vagy a kötél (aerial rope).

Fekete Péter arról is tájékoztatta a jelenlévőket, hogy jelenleg a Baross Imre Artistaképző fiataljaival dolgozik együtt Samuel Tétreault világhírű artistaművész, a Cirque de Soleil társulat egykori tagja és a montreáli székhelyű 7 Fingers cirkuszművészeti együttes társalapítója.

Az artista a Cirque de Soleil több produkciójában rendezőként és műészként is közreműködött, ahogy azt most a 7 Fingers produkcióiban is teszi. Samuel Tétreault az elmúlt napokban a fiatal magyar artistáknak tartott tréninggel egybekötött válogatót, amelynek végén a kiválasztott fiatalokkal május elején kezdi meg egy új, a Sziget fesztiválra készülő, kortárs cirkuszművészeti produkció próbáit. Az artisták ezt a műsort a Sziget egy hete alatt több alkalommal mutatják majd be a közönségnek.

Fekete Péter felidézte, hogy a Fővárosi Nagycirkusz műhelyeiben 2016-ban a Ludas Matyi a cirkuszban című összművészeti produkcióval indult el az a folyamat, amelyben az intézmény a klasszikus cirkusz bemutatása mellett igyekszik a nézőkhöz minél közelebb vinni a „gondolatközlő, érzelmeket megmozgató” cirkuszt is. Ennek a folyamatnak nagyon fontos állomása a Samuel Tétreault-val zajló közös munka – fűzte hozzá.

A cirkusz hasonló produkciói között szerepelt az eredetileg vizsgaelőadásnak készült, de a kőcirkuszban is sikerrel futott Rómeó és Júlia című Shakespeare-adaptáció, valamint a Hegymegi Máté rendezésében, a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon bemutatott Egyenes labirintus című darab is.

Borítókép: Illusztráció

Artisták és érdeklődők emberpiramist építenek a Fővárosi Nagycirkusz előtt a cirkuszi világnap alkalmából 2016. április 16-án

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!