Vigyázat, nyaktörés!

2019.01.27. 14:22

Ezeket az őrült sportokat ajánljuk a hó és a jég szerelmeseinek

Az élet túl rövid ahhoz, hogy őrültségek nélkül teljen el. Sokakban buzog ez a szemlélet télen, és meg is találják a módját, hogy kiéljék a veszélyes sportok iránti vonzalmukat.

This handout picture shows competitors jumping during the fourth stop of the ATSX Ice Cross Downhill World Championship at the ATSX 500 in Igora, Russia on January 26, 2019 - Athletes from 18 nations competed on the 370 meter natural ice track. (Photo by HO / Denis Klero / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / DENIS KLERO" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Debis Klero

Ismerkedjünk is meg néhánnyal a csupasport.hu szabadidős portál összeállításának segítségével.

Downhill ice cross

Vagyis alkoss egy hosszú jégfolyosót, lehetőleg minél meredekebbet, álmodj rá sok bukkanót, kanyart és ugratót, aztán jöjjenek a modernkori gladiátorok, akik védőfelszerelésben szépen lekorcsolyáznak – lehetőleg minél gyorsabban – ezen az eszement jeges lejtőn.

A „jéglesiklás” sokban hasonlít a havon megismert, az olimpiákon is látható boarderkrossz-, illetve síkrosszversenyekhez, csak lécek és hódeszka helyett korcsolya van az ember lábán. A versenyzők felszerelésüket tekintve úgy néznek ki, mint a jégkorongozók bot nélkül, és elképesztő sebességgel lavíroznak a pályán.

Fotó: Alexei Danichev / AFP / Sputnik

A sportág világbajnoki sorozata kilenc versenyből áll, ezek közül három helyszínen (Jokohama, Jyväskylä és Boston) 1000 pontot lehet gyűjteni, valamint léteznek 500 és 250 pontos versenyek is. A férfiaknál a kanadai Scott Croxall, a nőknél az amerikai Amanda Trunzo a világbajnoki címvédő. A sorozat december 7-én és 8-án Jokohamában kezdődik.

Snowbike

Vagyis motokrossz a havon, speciálisan kialakított gépekkel, amelyekkel lehet úgy csapatni, mint a salakmotoros-arénákban, de lehet úgy trükközni is, mint a freestyle-versenyeken: szaltókat, speciális ugrásokat bemutatva.

Fotó: csupasport.hu

A snowbike- és a snowmobile-versenyek megtalálhatók a Winter X Games programján is. A nézők pedig olyannyira megőrülnek a látványos trükköktől, mintha Foo Fighters-koncerten lennének.

Snowkiting

Vagyis szörfözés a havon. A Balatonnál és a Velencei-tónál sem számít már újdonságnak a kiteszörfök látványa, egy-egy szelesebb napon örömmel feledkezünk bele a színes paplanernyők, a víz felszínén trükkökkel kísérletező deszkások látványába.

Akik természetesen a tél beköszöntével sem tudnak elbúcsúzni szeretett sportáguktól, és a hegycsúcsokra kapaszkodnak fel, hogy a légáramlatok nyújtotta lehetőségeket meglovagolva a mélybe csússzanak. Sőt repüljenek a szűz hó, a járatlan terepek felett.

Snowblade

Big foot, snowblade, skiboard, vagyis a rövid lécek fejlődéstörténete három szóban. A lényege azonban majdnem egy és ugyanaz. A sílécek forradalmasítása közben létrejött eszközök, amelyekre lecsaptak azok a fiatalok, akik elunták a hosszú, nehezebben mozdítható léceket. A big foot könnyedén ráilleszthető volt bármelyik sícipőre, és már lehetett is száguldani a keményre előkészített pályákon.

Fotó: Christian Arnal / AFP / Photononstop

A snowblade a carvinglécek világrajötte után fejlődött ki, a big foot rövidült tovább, és mivel gyártottak olyan léceket is, amelyeknek mindkét végén volt csőr, gyakorlatilag az előre-hátra mozgás is megoldódott.

Trükközéshez igen, szűz havon sikláshoz azonban nem volt ajánlott. Így jöhetett a szélesebb skiboard, amely nem merült el a nagy hóban, és könnyed mozgást biztosított a nem könnyű, járatlan terepeken is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!