tiltólista

2018.10.03. 22:35

Ezeket az ételeket soha ne tegye a mikróba

Gyorsan bedobná a fagyasztott húst felmelegíteni? Rossz ötlet.

A mikrohullámú sütőnek számos előnye van. Az étel gyorsabban elkészül és több vitamin és ásványi anyag marad benne, mint a hagyományos főzés során. Ugyanakkor vannak olyan ételek, amelyeket tilos betenni a mikróba, mert felrobbannak, vagy a belőlük kiáramló gőz okozhat problémákat – írja a Mindmegette.

TOJÁS

Jobb, ha nem próbálkozik azzal, hogy kemény tojást főzzön a mikróban. A nagy hőhatás miatt a tojásban gőz keletkezik, és mivel a gőz nem tud kiszabadulni, így felrobban a tojás. Jobban jár tehát, ha a hagyományos tojásfőzésnél marad, már csak azért is, mert a felrobbant tojás darabjait borzasztó nehéz kitakarítani a mikróból.

FELDOLGOZOTT HÚSOK

Sokan a virslit is a mikróban melegítik fel, de ezt az ételt sem ajánlatos mikrohullámú sütőbe tenni, ahogyan a kolbászokat, felvágottakat sem. A virsli egyrészt könnyen szétrobbanhat, ha túl sokáig melegíti, másrészt ezek a feldolgozott húskészítmények tele vannak tartósítószerrel, adalékanyagokkal és koleszterinnel. A magas hőmérséklet miatt oxidálódhat a koleszterin, ami megtapad az érfalon, így nagyobb a kockázata a szívbetegség kialakulásának.

CSÍPŐS PAPRIKA

Semmilyen csípős paprikát, csípős ételt ne melegítsen mikróban. Az erős paprikában található kapszaicin felszabadul a nagy hő hatására és kellemetlen élményben lesz része, amikor kinyitja a mikró ajtaját. Mintha paprikaspray-vel fújná be a konyhába, olyan érzés lesz, ahogy ég a torka, csíp a szeme.

PARADICSOMSZÓSZ

Megmaradt tegnapról egy kis paradicsomszósz, s míg kifőzi a tésztát, beteszi a mikrohullámú sütőbe felmelegíteni? Rossz ötlet. A sűrű szószok nem tudnak egyenletesen felmelegedni, a felszabadult gőz pedig szétfröcskölődik a sütő belsejében.

SZŐLŐ

Vannak gyümölcsök, amelyek bírják a meleget, a szőlő nem az. Bár nekünk sosem jutna eszünkbe szőlőt a mikróba tenni, de ha ön mégis megpróbálná, előre szólunk, hogy felrobban. A mazsola pedig egyenesen füstölni kezd a mikróban.

FAGYASZTOTT HÚS

Gyors és egyszerű megoldásnak tűnik a fagyasztott hús felengedése a mikróban, de a hő egyenletlen eloszlása miatt előfordul, hogy egyes területek fagyosak maradnak, míg a hús másik része túlmelegszik. A hideg részekben jobban elszaporodhatnak a baktériumok, amelyek potenciális fertőzésveszélyt jelentenek a fogyasztók számára. Az a legjobb, ha a fagyasztott húst a főzés előtti éjszaka kiveszi a hűtőből, így egyenletesen felolvad.

ANYATEJ

Sok kismama lefagyasztja az anyatejet, és amikor szükség van rá, felengedi. A mikróban való olvasztás jóval kényelmesebb és gyorsabb, mint megvárni azt, hogy természetesen felengedjen a tej, viszont így sokkal egyenletesebben melegszik fel a tej. Lehet, hogy az üveg tetején lévő tej megfelelő hőmérsékletű, viszont a közepe már túl forró, ami megégetheti a baba száját.

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!