tragikus

2019.04.13. 17:12

Évente négymillió gyermek lesz asztmás a kipufogógáz miatt

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 235 millió ember szenved asztmától a világban, a betegségbe évente mintegy 400 ezren halnak bele.

Forrás: Shutterstock

Évente négymillió asztmás megbetegedést okoz a gyermekek körében a közúti járművek szennyezőanyag-kibocsátása a világon, ez az összes eset 13 százaléka – vált ismertté egy tanulmányból, amely a The Lancet Planetary Health című tudományos folyóiratban jelent meg csütörtökön.

Dél-Koreában, Kuvaitban, Katarban és az Egyesült Arab Emírségekben a gyerekkori asztmás megbetegedések 30 százaléka tulajdonítható a gépkocsik okozta légszennyezésnek, főleg a nitrogén-dioxid-kibocsátásnak. Városokra bontva a legrosszabb a helyzet Sanghajban, ahol az esetek 48 százaléka írható az autóforgalom számlájára. A tucatnyi legérintettebb város között Moszkván és Szöulon kívül csupa kínai nagyváros szerepel.

Csaknem minden gyermek, akinél a gépjárművek kipufogógáza okozza az asztmát, olyan településen él, ahol betartják az Egészségügyi Világszervezet (WHO) határértékeit. Az amerikai George Washington Egyetem kutatói szerint ez arra utal, hogy a jelenlegi határértékek nem elég szigorúak.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!