Különleges gyógymód

2019.12.06. 19:00

Érdemes fogyasztani ezeket a szirupokat

A méheknek nem csak a mézet köszönhetjük.

Forrás: Shutterstock

Az apiterápia elnevezést egy magyar orvos, Bodog F. Beck alkotta meg, aki a méhszúrással főleg reumatikus betegségeket gyógyított – írja a Vasárnap Reggel.

A szó eredeti jelentése kizárólag a méhszúrással való gyógyítást foglalta magában, ám ma már minden kaptárterméket ide sorolnak.

Így a méz, a propolisz, a virágpor, a méhkenyér, a méhpempő, a méhméreg, a viasz és a kaptárlevegő is az apiterápia alapanyaga.

Ez egyébként nagyon régi gyógymód, amely számos ősi kultúrában, így az egyiptomiban is jelen volt, ahol a propoliszt is munkára fogták, a mumifikáláshoz használták fel.

Méz

Baktériumölő hatása miatt a megfázás egyik legjobb ellenszere. Megelőzésre is tökéletes, ebben az esetben napi 1-2 ek a javasolt mennyiség. Ne a forró teába tegye, várjon, amíg a folyadék hűl egy picit, így több hatóanyag marad benne! A méz sebgyógyító hatása is ismert, különösen olyan fekélyek, sebek esetében, amiket antibiotikumnak ellenálló baktériumok okoznak.

Propolisz

A méhszuroknak is nevezett anyag fő alkotóeleme egy növényi eredetű balzsam, amely a rügyek ragadós váladéka, és több mint 200 aktív komponens található benne. A méhek közül mindig a legidősebbek feladata a propoliszgyűjtés.

Minden háztartásban érdemes lenne tartani belőle, mert a szuvas fog okozta fogfájás azonnali csillapítása mellett még rengeteg mindenre jó: gyulladáscsökkentő, baktérium-, vírus- és gombaölő hatású, erős fájdalomcsillapító és sebgyógyító szer.

A téli influenza megelőzésére is alkalmas. Csökkenti továbbá a sugárkezelés és a kemoterápia utáni kellemetlen tüneteket, illetve a vérnyomást. Némely szintetikus fájdalomcsillapítónál százszor nagyobb hatásfokkal rendelkezik. Megelőzésképpen elég belőle napi 10-20 csepp.

Méhpempő

A dajkaméhek háromféle méhpempőt készítenek, annak megfelelően, hogy a királynőt, a heréket vagy a dolgozókat etetik vele. Ennek megfelelően változik a pempő összetétele és hatása. Kétféle formában kapható, egyrészt deaktivált mézben, ahol a méz enzimjeit kikapcsolták, másrészt fagyasztva. Utóbbi előnye, hogy így több hatóanyag őrződik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!