Jó hírek!

2021.04.03. 13:40

Elképesztő: ez történik, ha elalvás előtt eszünk

A késő esti evést tiltó diétás szabályt a legtöbben képtelenek betartani, számukra jó hírrel szolgál most egy friss kutatás.

Forrás: Shutterstock

Este hat után nem szabad enni – ez köztudott a diétázók körében, hogy és sokan sóvárogva, éhesen mennek aludni, mert úgy gondolják, hogy ha a nap végén koplalnak, akkor nem fognak pluszkilókat felszedni. De valóban ennyire ártalmas lenne egy kis esti étkezés? Egy japán kutatócsoport utánajárt a dolognak – írja a Ripost.

Az Okayama Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, befolyásolja-e a vér glükózszintjét az elalvás előtti étkezés. Ugyanis ha ez a szint megemelkedik, az nem csupán elhízáshoz, de cukor- és szívbetegséghez is vezethet. A kutatás során összesen 1573 egészséges, középkorú alanyt vizsgáltak: nem csupán az étkezési szokásaikat, de az életstílusukat, fizikai aktivitásukat és azt is nézték, dohányoznak vagy isznak-e. Kiderült, hogy az elalvás előtti étkezés alig befolyásolja a vércukorszintet.

Az eredményhez hozzátették, hogy a japán étrend eleve kis adagokat és egészséges összetevőket, például halakat, zöldségeket tartalmaz. Tehát a végkövetkeztetés:

lehet elalvás előtt enni, de nagyon nem mindegy, hogy mit

– ahogyan az is fontos tényező az elhízásnál, hogy az ember általában milyen minőségű ételeket fogyaszt, eleget alszik-e, és vannak-e káros szenvedélyei.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!