kihívások

2018.06.07. 16:18

Már úton van a Gasherbrum két csúcsa felé Suhajda Szilárd

A hegymászó mentálisan és fizikailag is felkészülten indult el az expedícióra Budapestről.

Namche Bazaar, 2017. április 4. Suhajda Szilárd hegymászó, a Magyar Everest Expedíció 2017 tagja útban az Everest alaptábor felé a nepáli Namche Bazaarban 2017. április 1-jén. Az expedíció célja a Föld legmagasabb csúcsa, a 8848 méter magas Mount Everest (Csomolungma) elérése oxigénpalack nélkül, elsõként a magyar expedíciós hegymászás történetében. MTI Fotó: Mohai Balázs

Csütörtök délután indult el Suhajda Szilárd a Kalifa Himalája Expedíció 2018 keretében Budapestről, hogy a nyári mászószezonban oxigénpalack használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül megmássza a Gasherbrum I-et (Hidden Peak) és a Gasherbrum II nyolcezer méter feletti csúcsait.

Suhajda Szilárd az MTI-nek elmondta, hogy tavasszal indult volna Klein Dáviddal a Sisapangma 8027 méteres csúcsára, de mivel gyermeke született, így idén a nyári mászószezonban egy nemzetközi csapat tagjaként vág neki a világ 11. és 13. legmagasabb csúcsainak. A hegymászó szerint nem példa nélküli, hogy ezt a két, egymáshoz közel lévő csúcsot egymás után, egy expedíció keretében akarják megmászni a sportolók, az azonban ritkább, hogy sikerrel is járnak.

Az expedícióra túrázással és terepfutással, országúti kerékpározással, víz alatti úszással és olyan állóképességet fejlesztő sportokkal készült, amelyek a tüdőkapacitását és a keringési rendszerét egyaránt fejlesztették. Mint mondta, ilyenkor az ember „minden korábbi tapasztalatát magával viszi a hegyre”, illetve próbálja az egyéb szükséges fizikai paramétereit feltornászni.

„Az a minimum belépő, hogy ha az ember ilyen magasságba indul, hogy fizikailag tökéletesen felkészül, persze emellett szüksége lesz egy jó adag szerencsére is.”

A sportoló kifejtette, hogy rengeteg szubjektív tényezője van egy ilyen magashegyi expedíciónak, olyan hibalehetőségek, amelyek a mászón múlnak, de legalább ennyi objektív körülmény is van, amely felülírhatja a hegymászók elképzeléseit.

A menetrend szerint Suhajda Szilárd pénteken érkezik meg Pakisztán fővárosába, Iszlámábádba, ahonnan majdnem két hét alatt fogják elérni az alaptábort. Ezután kezdődik az akklimatizálódási folyamat, majd a csúcsmászásra a tervek szerint július közepén-végén indulna.

Mentálisan arra készül, hogy a sikeres Gasherbrum I. csúcsmászása és néhány napos pihenő és regenerálódás után a Gasherbrum II. csúcsra is fel tud jutni és épségben vissza is ér. Közben nagyon figyel majd arra, hogy az egészségét végig megőrizze, ami az emberi szervezetet ilyen fokozottan igénybe vevő helyzetben nem könnyű. Felidézte, hogy a tavalyi Everest Expedíció hegyen töltött másfél hónapja alatt 15 kilogrammot fogyott.

Suhajda Szilárd egyedül indult el Budapestről június 7-én. Klein Dávid, aki az utóbbi évek expedíciói során mászótársa volt, a Kalifa Himalája Expedíció 2018 – Sisapangma lezárulása óta Nepálban regenerálódik.

„Dávid szellemisége és hozzáállása a hegyekhez és magához a mászáshoz nagyon közel áll hozzám. Sokat tanultam, és tanulok tőle a mai napig és jó visszagondolni a közös expedíciókra is”

– vallotta a hegymászó, aki azt is elmondta, hogy a közös túrák alatt barátság is kialakult közöttük.

Suhajda Szilárd a 4810 méter magas Mont Blanc és számos egyéb 4000-es csúcs, valamint az Elbrusz 5000-es ikercsúcsai után 2014-ben mászta meg oxigénpalack használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül, úgynevezett tiszta mászással a 8051 méteres Broad Peaket. Kétszer is próbálkozott – szintén oxigénpalack nélkül – a K2-n (7400 méterig jutott, senki sem jutott fel abban a két évben a csúcsra) és a Mount Everesten is, ahol 7950 méteren aludt, de csúcsmászó helyzetbe nem került.

Borítókép: Suhajda Szilárd útban az Everest alaptábor felé a nepáli Namche Bazaarban tavaly tavasszal /

MTI Fotó: Mohai Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!